La aproape patru ani de când Iaşul era zguduit de o nouă tragedie, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul au decis clasarea dosarului în care se făceau cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere din culpă, în cazul exploziei de pe Văscăuțeanu. Reamintim faptul că, în data de 1 august 2016, un bloc de pe strada Văscăuţeanu a sărit în aer, după o acumulare de gaz în subsolul blocului, iar doi oameni şi-au pierdut viaţa. În vara anului trecut, procurorii anunțau că firma ce distribuie gaz era inculpată în dosar, iar şase angajaţi erau suspecţi. În urmă cu o lună, cazul a fost clasat, încă decizia nu este definitivă.
“Această ordonanță este total injustă. După ce, cu un an în urmă, compania a fost atrasă în dosar, inclusiv pe persoană juridică, ca inculpată, acum li s-a dat această ordonanță de clasare, fiind absolviți de orice vinovăție. I-au scos din cauză, dar în timpul ăsta, la dosar nu a intervenit nicio probă nouă, față de momentul în care au fost atrași în cauză. Nu a survenit nicio probă nouă, nicio expertiză care să contraatace sau să contrazică expertizele inițiale făcute de INSEMEX sau expertiza criminalistică. Absolut nimic!, a declarat unul dintre locatari, sub protecţia anonimatului.
Caz clasic de mușamalizare?
Practic, locatarul sugerează mai voalat, faptul că acest dosar a fost mușamalizat, în ciuda probelor existente la dosar. Mai mult, în sprijinul ordonanței de clasare, nu au fost aduse deloc probe concludente care să conducă la rezoluția procurorilor. Pur si simplu, colosul EON a fost scos din acest joc penal printr-un …”cumul de împrejurări favorabile”. În această situație, locatarii care nu au acceptat oferta EON, riscă să ajungă pe străzi, fără nicio despăgubire.
“Nu am fost de acord cu această ordonanță și, până la acest moment, nu am nimic negociat cu EON-ul. Ei au făcut niște negocieri individuale, dar nu m-au convins cu oferta. Imediat după explozie, compania EON, din “gratitudinea” ei, a pus la dispoziție un fond de chirii, într-o sumă stabilită per apartament și fiecare unde a dorit, a închiriat. În ce privește despăgubirile oferit de EON, acestea s-au negociat individual. Eu nu am fost de acord, în principiu, cu principiul de a face o faptă și a nu fi trași la răspundere. De ce nu am face din chestia asta o afacere? Luăm blocuri, le mai explodăm și construim altele în loc. Mai noi, mai frumoase, le vindem mai scump. Această ordonanță de clasare le vine mănușă acum. Latura penală a acestui caz nu este definitivă. Poate fi contestată pe cale administrativă la procurorul de rang superior și, ulterior, pe cale judecătorească”, a mai declarat locatarul.
Doi oameni morţi, 17 familii pe drumuri, niciun vinovat
La rândul ei, avocata Roxana Amariei, apărătorul locatarului, susţine că expertiza INSEMEX arată fără tăgadă că explozia a pornit de la acumularea de gaze şi că au existat două găuri în ţeava de gaz a străzii, pe unde gazul s-a scurs către subsolul blocului. “În raportul de expertiză criminalistică este menţionat faptul că cele două orifcii au fost produse de intervenţia umană. Expertul în cercetare (n.r. Institutul Naţional de Cercetare- Direcţia Dezvoltare în Sudură) nu a putut stabili vechimea producerii acestor orificii, fapt pentru care, Parchetul a concluzionat că în condiţiile în care nu pot fi identificate persoanele care ar fi putut produce aceste orificii nu se impune atragerea răspunderii penale”, a declarat avocata Roxana Amariei. Potrivit motivării procurorului, reprezentanții companiei EON Gaz şi-au făcut treaba înainte de explozie. În urmă a rămas un bloc faţă de care expertizele arată că ar trebui demolat. Fără acceptul acestui ultim locatar care nu a negociat despăgubiri cu “vinovaţii fără vină” de la EON Gaz, situaţia juridică a rămăşiţelor blocului C2 din strada Theodor Văscăuţeanu nr. 8 rămâne incertă.