Florian Pittiș ar fi împlinit 77 de ani, pe 4 octombrie. Florian Pittiș ne-a părăsit discret, la 5 august 2007, la 63 de ani. A impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, un cancer de prostată, era diagnosticată de peste un an, iar Florian Pittiș a urmat toate tratamentele prescrise.
Florian Pittiș, rebelul din comunism
Florian Pittiș a fost un rebel în epoca comunismului, dar după 1990 a muncit enorm, ca actor și regizor de teatru, televiziune și radio, ca interpret de muzică folk.
În 2007, la 63 de ani a fost grav bolnav, iar el a impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, cancer de prostată, era diagnosticată de peste un an, iar Florian Pittiș a urmat toate tratamentele prescrise.
În anii comunismului, a avut mult de tras din cauza curajoaselor lui spectacole despre muzica tănără, iar spectacolele în care apărea erau adesea interzise. Avusese de suferit şi din cauza nonconformismului lui. ”Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc”, a cântat Florian Pittiș, deviza de viață a lui Moțu Pittiș.
Florian Pittiș, biografia
Florian Pittiş s-a născut la 4 octombrie 1943, la Bucureşti. A fost singurul fiu al familiei Pitiș. Tatăl său a fost pilot aviator, Nicolae Pitiş, comandant de escadrilă, iar mama, Ana Pitiş, era secretară de şcoală, casnică şi apoi croitoreasă.
Din câte se cunoaşte, numele său de familie a ajuns să fie scris cu doi de „t” dintr-o greșeală a angajatului stării civile, care a completat eronat certificatul său de naștere.
Toți membrii familiei îl alintau ”Moțu” și așa i-a rămas porecla până la sfârșitul vieții. Florian Pittiș a debutat la 4 ani pe scena Teatrului Savoy în spectacolul „Congresul puştilor”, în rolul „Ciuculeţ”.
A frecventat grădiniţa în limba română, dar şi cea de la „Maison des Français”, unde înregistrează primul mare „succes” muzical, „Pe Mureş şi pe Târnave”, îmbrăcat în costum popular.
Florian Pittiș, îndrăgostit de rock la 13 ani
În anul 1956 începe să frecventeze restaurantul ”Ceahlăul” unde era o formaţie care cânta „Rock Around the Clock”. A fost momentul în care începea marea sa pasiune pentru muzica rock. Mai târziu, Florian Pittiș a tradus în limba română cântecele lui Bob Dylan: ”Va veni iar o ploaie grea”, ”Sfârșitul nu-i aici”, ”Toți suntem puțin luați”, ”Oameni buni”.
Florian Pittiș a picat la Teatru
La examenul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti nu reuşeşte, din cauza unor probleme de dicţie. Florian Pittiş face, apoi, un an de Politehnică şi lucrează, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra.
Din culise, Florian Pittiș urmărește tot: regizorii, actorii și învață spectacole pe de rost. A văzut de o sută şi ceva de ori „Cum vă place”, sau „D-ale carnavalului”, studiind intens arta marilor actori. După ce îşi corectează rostirea, iar când un actor a lipsit, eminentul regizor Liviu Ciulei l-a invitat să preia un rol.