După modelul occidental și Iașul ar urma să devină un oraș cu standarde europene în aceea ce privesc activitățile administrației publice locale și județene. În viitorul apropiat, mai toți funcționarii vor fi în sprijinul cetățenilor… în fața unui calculator pentru a elibera documente și a efectua plăți. Proiectul Iași Smart City a fost demarat în urmă cu un an, iar acum este cu atât mai viabil în contextul epidemiologic actual. Desigur, ieșenii care nu au acces la internet sau tehnologie, se vor putea prezenta în continuare la ghișee ca și până acum.
Iași Smart City – este un concept de oraș inteligent prin care cetățenii pot ajunge mai ușor la instituții mult mai ușor prin intermediul unor procese digitalizate. Astfel, ieșenii își pot plăti taxele și impozitele online prin ghișeul.ro, pot obține documentele de care au nevoie în baza unei programări online, servicii de e-comunicare prin trimiterea de înștiințări. De asemenea, proiectul a fost gândit pentru a veni și în sprijinul mediului de afaceri întrucât se pot obține autorizații online, cât și alte domenii de interes cum ar traficul, securitatea în spațiul public sau managementul deșeurilor.
Iași Smart City a reușit să mai diminueze din pierderile provocate de pandemie în sensul că am avut o componentă educațională, pe deoparte prin înființarea acelor centre de învățare online prin finanțarea Primăriei Municipiului Iași. O platformă care a permis obținerea unor servicii publice administrative privind eliberarea unui document, faptul că am reușit să comunicăm fără a fi nevoie de prezența fizică a cetățenilor, plata taxelor și a impozitelor precum și posibilitatea de a gestiona documentația direct de pe platformele noastre. Un lucru foarte important, nu ne-am rezumat doar la nivelul serviciilor noastre ci și la alte servicii subordonate cum ar Salubris care a funcționat foarte bine în sistemul online în raportul direct cu cetățenii, a spus Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.
Ar mai fi și lucruri de îmbunătățit, pe parte legislativă care să permită o digitalizare totală pe care administrația publică le oferă fără a mai fi nevoie de contactul fizic cu cetățenii.
Ar trebui să luăm în calcul o reformă în administrația publică nu doar la nivel administrativ teritorială, o comunicare mai bună și rezolvarea petițiilor în sistem online, un proces de formare și de educare a cetățenilor municipiului Iași și a celor care nu au abilități de utilizare a tehnologiilor avansate pentru că populația în vârstă este într-un număr destul de mare. În sistem educativ prin creerea unei platforme metropolitane de educație de la distanță care să includă circa 500.000 de locuitori și asta imediat după ce începem aplicarea prin fonduri europene, a mai spus primarul.
În curând, serviciul de plăți a taxelor și a impozitelor va putea fi accesat de toate comunele de pe raza județului Iași.
Efortul nostru de digitalizare trebuie să continue. Eu, ca liberal, și, evident, ca membru al Guvernului și, sper, cu încrederea acordată de ieșeni, și președinte al Consiliului Județean Iași după data de 27 septembrie, îmi doresc descentralizarea administrației publice centrale. Și pentru asta mi se pare firesc să digitalizăm administrațiile publice locale. Împreună cu echipa Consiliului Județean Iași vom înființa un centru de inovare digitală în această instituție publică, pentru a crea punți între administrații publice locale și mediul de afaceri. După 27 septembrie vreau să fim noi primul județ din țară care-și va înrola toate comunele județului pe platforma Ghișeul.ro. Mai am un deziderat, ca președinte al Consiliului Județean: pas cu pas, statul la coadă trebuie să devină istorie, a declarat Costel Alexe.