Din această cauză, de sâmbătă dimineață vor fi impuse măsuri de carantină la domiciliu 14 zile pentru cei care vin din cele 3 țări.
Așa că mii și mii de turiști britanici s-au trezit cu planurile de vacanță ruinate. Iar mulți s-au grăbit să revină acasă încă de vineri pentru a evita izolarea.
Grant Shapps, UK Transport Secretary: ”După ce am făcut eforturi atât de mari să scădem cifrele infectării în Regat nu ne putem permite să “importăm” cazuri din alte țări”.
Chiar dacă pare o decizie luată în pripă, de data asta anunțul a fost făcut cu 30 de ore înainte de transpunerea măsurii – sâmbătă dimineața la ora 4 – în condițiile în care, pentru Spania, hotărârea a fost făcută publică doar cu 6 ore înainte să fie aplicată.
Însă, dintre sutele de mii de britanici care se aflau în Franța mulți s-au grăbit să revină acasă vineri pentru a evita carantina la domiciliu.
Cel mai ieftin bilet British Airways de la Paris la Londra costa vineri 452 de lire, sâmbătă aceeași călătorie costă doar 66 de lire.
De asemenea, pentru vineri nu a mai rămas niciun loc liber în trenurile care transportă mașini prin tunelul de sub Canalul Mânecii.
”M-a costat 105 lire să schimb biletele, pentru mine și copii”.
Cine nu se supune măsurii de autoizolare pentru 14 zile la revenirea în Regatul Unit e pasibil de o amendă care poate ajunge și la 1.000 de lire sterline.
Franţa şi-a exprimat imediat regretul şi a anunţat “măsuri de reciprocitate”. Nu că francezii n-ar ști că situația epidemiologică se agravează constant în țara lor.
Grant Shapps, UK Transport Secretary: ”Din păcate, virusul nu se joacă și, după cum a recunoscut chiar premierul Jean Castex, Franța nu se îndreaptă în direcția bună. Am văzut că doar într-o săptămână a crescut cu 66% numărul cazurilor de infectare depistate”.
Cea mai gravă situație, în Spania
Regiunea Parisului și regiunea orașului Marsilia au fost clasate zone de risc ridicat pentru Covid-19.
Jim Bittermann, corespondent CNN: ”Pentru a doua zi la rând, Franța raportează un record de noi infectări, mai exact 2.669 în ultimele 24 de ore, ceea ce îngrijorează foarte mult autoritățile. Deja în 330 de orașe și comunități din toată țara oamenii sunt constrânși să poarte măști, inclusiv în aer liber”.
Cea mai rea situație rămâne totuși în Spania, unde sunt înregistrate 600 de focare noi.
Și peste 2.900 de spanioli au fost testați pozitiv în numai 24 de ore, un record zilnic care nu a mai fost atins din aprilie.
Al Goodman, corespondent CNN: ”La 6 săptămâni după ridicarea completă a carantinei, Spania înregistrează cele mai multe cazuri noi din Europa Occidentală. Până acum, Spania a înregistrat 330.000 de cazuri, mai multe chiar decât Marea Britanie. Autoritățile le pun pe seama tinerilor care fac petreceri în cluburi de noapte ori în aer liber. O altă cauză ține de evenimentele de familie, cum ar fi nunțile, la care nimeni nu poartă mască. Altă vulnerabilitate o reprezintă muncitorii sezonieri care muncesc și locuiesc la comun”.