Vor să fie ascultați printr-un memoriu. REVOLTA si INDIGNARE la Spitalul Militar de Urgenta Iasi

Intrarea Spitalului Militar Iași în circuitul unităților suport COVID-19 a incins spiritele. Angajații au depus un memoriu prin care relatează întreaga situație

0
1253
Spitalul Militar Iași

Indignare în rândul angajaților Spitalului Militar de Urgenta „Dr. Iacob Czihac” din Iasi care de curând a fost declarat unitate suport COVID-19. Angajații unității medicale prezintă problemele cu care confruntă în această perioadă printr-un memoriu prin care speră să fie ascultați. O parte din personalul medical susține că ar fi aflat din mass media faptul că Spitalul Militar este unul suport COVID. Situația este cu atât mai îngrijorătoare întrucât conducerea spitalului a declarat că a aflat de pe site-ul Ministerului Sănătății de o Hotărâre de Guvern prin care Spitalul Militar din Iași face parte din lista unităților de bază la nivel național, în care se tratează persoanele bolnave cu afecțiuni contagioase.

Documentul în discuție, “Hotărârea de Guvern ….”, nu este un act normativ aprobat, nu este publicat în Monitorul Oficial. Avem de a face cu un proiect care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, în data de 7 august a.c., modalitate prin care am luat și eu la cunoștință. Mai mult, Consiliul medical al spitalului s-a exprimat asupra acestui proiect de act normativ, și, în termenul legal de zece zile am transmis la solicitarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale punctul de vedere asumat de Consiliul director ca urmare a prezentării acestui document de către Directorul medical, a transmis col.medic Aurelian Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” din Iasi.

De câteva zile bune, angajații spun că activitatea unor secții a fost restrânsă considerabil, că nu mai pot primi pacienții cronici ca până acum și că multe din saloane stau goale prin crearea secției suport COVID-19. Reducerea activității unui corp de clădire cu 90 de paturi la 16 și lipsa unei dotări corespunzătoare sunt printre principalele aspecte care au fost transmise în memoriu. Aflat într-o vizită de lucru la Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru anunța pe 8 august că Spitalul Militar Iași a fost evaluat pentru a putea primi pacienți cu coronavirus întrucât numărul bolnavilor a crescut în ultima vreme. Astfel, activitatea unui corp de clădire a fost regândită pentru a-i interna pe 16 cei pacienți infectați cu coronavirus care prezintă forme ușoare și medii. Mai mult decât atât, pe data de 7 august, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicat un proiect de hotărâre care viza o listă a unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave cu afecțiuni contagioase, unde se regăsește și Spitalul Militar din Iași alături de Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și Spitalul de Pneumoftiziologie. Întreg personalul medical al unității a aflat de acest document și a transmis un memoriu către Consiliul Medical al spitalului prin care și-a exprimat nemulțumirea față de acest proiect de hotărâre. Aceștia spun că spitalul nu ar dispune de capacitatea tehnică, logistică și de resursa umană calificată pentru a putea trata bolile infecțioase.

În contextul epidemiologic actual, când personalul medical este supus unui stres ocupațional important, informațiile vehiculate în presă și presiunile exercitate de către autorități, altele decât cele în subordinea cărora suntem – Ministerul Apărării Naționale, de la care nu avem ordin scris de participare la misiunea operativă Spital suport COVID-19 sau Spital fază I/II pentru boli infecto-contagioase sunt false și în dezacord cu rolul, atribuțiile și capabilitățile Spitalului Militar Clinic de Urgență Dr. Iacob Czihac Iași. Includerea spitalului ca unitate suport nu a fost făcută cu consultarea Consiliului Medical și a Comitetului Director a spitalului, ele reprezentând hotărârea personală și unilaterală a comandatului spitalului, se arată în memoriu.

Ce înseamnă înscrierea unui spital pe acea listă a Ministerului?

Conform proiectului de hotărâre, unitățile sanitare de baza sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică șii dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii. În memoriu, cadrele medicale spun că Spitalul Militar nu s-ar încadra în toate aceste criterii.

Nu dispunem de capacitatea tehnică, logistică și resursa umană calificată spre a putea trata afecțiunile infecto-contagioase. În structura organizatorică nu avem specialitățile: infecto-contagioase și pneumoftiziologie. Misiunea Spitalului Militar Clinic de Urgență Dr. Iacob Czihac Iași, ca unitate sanitară publică din rețeaua sanitară a Ministerului Apărării Naționale, cu personalitate juridică, este aceea de a asigura servicii medicale, funcționând pe principiile prevăzute în Legea 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, participând la asigurarea stării de sănătate a personalului militar și civil din județele arondate. Secțiile paraclinice nu dețin personal suficient pentru asigurarea unor linii de gardă pe Imagistică medicală, Laborator de Anatomie Patologică, Laborator de analize medicale, indispensabile desfășurării activității de tratare a pacienților cu boli infecto-contagioase. Secția ATI nu poate asigura linia de gardă permanentă și nu se pot realiza circuite corespunzătoare compatibile cu tratamentul bolilor infectocontagioase, se mai arată în memoriu.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului Militar din Iași asigură faptul că în unitate există circuite corespunzătoare tratării și monitorizării pacientului cu COVID-19, gândite încă din primăvară.

Încă din luna aprilie a.c. în cadrul Secției Medicale s-au delimitat și izolat zone cu potențial risc biologic prin crearea de „sas-uri”de intrare/ieșire. A fost stabilit un program orar de evacuare a deșeurilor medicale, a lenjeriei, de distribuție a hranei, în așa fel încât sa nu apară intersectări. Fluxurile au fost discutate în prezența inspectorilor de specialitate de a Direcția de Sănătate Publica Iași care a emis un aviz temporar, pe data de 7 august a.c., cu trei zile înainte de internarea primului pacient. Cu siguranță, noi ne desfășurăm activitatea în condițiile epidemiologice actuale, tratând pacienți COVID – asimptomatici, cu simptome ușoare și medii, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr.555/2020 cu modificările și completările ulterioare, prin care, începând cu data de 10 august, Secția Medicala a devenit secție suport Covid. Primim, prin transfer, pacienți cu afecțiuni medicale, asigurând în același timp circuitele necesare pentru ducerea la îndeplinire a misiunilor ordonate de către eșaloanele superioare, Direcția Medicală, Statul Major General, etc. Avem o colaborare foarte bună cu Spitalul de Boli Infecțioase, a mai spus comandantul.

Secția de Terapie Intensivă – necesară în tratarea pacienților cu COVID-19

În proiectul de hotărâre al Guvernului, în situația în care spitalele clinice de boli infecțioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice, se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II. Conform unor documente oficiale, la Spitalul Militar din Iași nu ar există niciun pat funcțional pentru ATI – COVID.

În solicitarea de avizare temporară pentru secția de Medicină Internă COVID-19, pe care am înaintat-o directorului Direcției de Sănătate Publică Iași sunt menționate, până în acest moment, 16 paturi pentru pacienți Covid-19 asimptomatici și cu simptomatologie ușoară, fără nici un pat de ATI. Suntem în măsură să primim pacienți în această capabilitate începând cu 10 august, urmând ca pe măsură ce va sosi și cel de-al doilea medic infecționist să putem discuta despre o altă configurație, atât în ce privește nivelul de complexitate al cazurilor, cât și numărul de paturi, a declarat comandantul într-un interviu pentru Observatorul militar.

Activitatea medicală a fost restrânsă

Printre activitățile specifice ale unității medicale militare regăsim selecția candidaților în vederea admitereii în institutiile de apărare, ordine publică, siguranță națională și de autoritate judecătorească, fișă de selecție a militarilor la plecarea/sosirea în/din teatrele de operațiuni sau alte misiuni externe, fișa de control medical periodic pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică, siguranță națională și de autoritate judecătorească.

Toate aceste activități au fost discutate cu reprezentanții Direcței Medicale a MApN, având grijă să păstrăm capacitatea operatională a Spitalului Militar, precum și să asigurăm, în condiții optime toate celelalte activități în folosul structurilor militare. Desfășurăm în continuare activitățile Comisiei de Expertiză Medico-militară pentru ca să nu existe sincope în plata pensiilor angajaților MAI, MApN, SRI, STS concomitent cu activitățile specifice: vizita medicală pentru absolvenții de școală generală, liceu, controale medicale periodice. Asigurăm în continuare servicii medicale prin spitalizare de zi/spitalizare continuă pe bază de programare, în limita unui număr de pacienți impus de situația epidemiologică actuală. Nu ne întrerupem activitatea. Pe măsura ce situația epidemiologică evoluează luăm în calcul toate aspectele astfel încât siguranța personalului și a pacienților să nu aibă de suferit. Putem programa pacienții telefonic așa cum este descris pe site-ul nostru www.smuis.ro sau direct pe site-ul www.romedic.ro, a conchis col.med. Aurelian Corneliu Moraru.

HG-privind-stabilirea-bolilor-infectocontagioase-și-lista-de-unitati-san-cu-observatii-SG-FINAL
5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments