HALAL PRIMAR: „Da ce-ti mai trebuie bre pamant? Esti batrana! La cimitir de acum!”Primarul comunei Grozesti, George Cristea – monopol pe terenurile agricole(de la zeci la sute de hectare de teren agricol).

0
854

 

Dupa ce am aratat in articolul de saptamana trecuta, nesimtirea primarului de la Grozesti, in stabilirea unui salar de nabab, desi posibilitatile comunei de a sustine acest salar sunt inexistente, in articolul de azi va prezentam o reteta marlaneasca de imbogatire ,pe spinarea locuitorilor comunei Grozesti a primarului George Cristea.

La începutul mandatului, anul 2016, domnul primar deținea sub diverse forme(proprietate sau arendă) câteva hectare de teren. Concret în anul 2016, domnul primar a câștigat din activități agricole suma de 123.000 lei.

În perioada 2016-2018, domnul primar al comunei Grozesti s-a pus pe treabă și a ajuns să dețină sute de hectare, DA! CÂTEVA SUTE DE HECTARE.

Fiind lăsați fără niciun sprijin din partea administrației publice locale și fără sprijin de venit din partea statului datorită tergiversării obținerii actelor necesare pentru a beneficia de subvenții, locuitorii din comuna Grozești au fost obligați să renunțe la terenurile agricole.

Pentru localnici, cultivarea terenurilor agricole a fost pentru majoritatea generațiilor principala sursă generatoare de venit care i-a ajutat să supravețuiască și să se dezvolte în sânul comunității.

Pe lângă sursa de venit, pământul a fost principala sursă de obținere a libertății spirituale.

Domnul primar al comunei Grozesti, George Cristea a distrus această strânsă legătură între localnici și terenurile agricole.

În anul 2018, înființa firma pe numele soției, CRISTEA ST. IRINA I.F. care în primul an, reușea să aibă un profit de aproximativ 85.000 de euro(403.600 lei)

Cum a reușit această performanță?

Folosindu-se de funcția publică, făcând abuzuri, intimidări și manevre la limita legii.

Primul pas a fost să îngreuneze eliberarea adeverințelor și actelor necesare pentru motive diverse care nu au niciun fundament legal.

Acest lucru a fost taxat în trecut de către o publicație locală în septembrie 2019, atunci când domnul primar a doborât pe holurile primăriei o femeie în vârstă de 74 de ani care nu a acceptat să aștepte 30 de zile pentru eliberarea unei adeverințe de rol care se eliberează pe loc în 99,99% dintre primării(0,001% – excepția de la regulă – Primăria Grozești).

Acest lucru nu a fost unul singular, comportamentul domnului primar a fost tot timpul același față de locuitorii comunei, dar oamenii nu au avut curajul să reclame  catre institutiile statului, fiind intimidați prin orice mijloc de oameni obedienti primarului.
Persoanele bătrâne din zonă și neajutorate, având copiii plecați la muncă în străinătate erau victimele perfecte ale primarului pentru a le convinge să dea terenul în arendă sau pentru a-l vinde pe sume derizorii.
Persoanele care nu au fost de acord cu oferta primarului, erau apostrofate cu expresii jignitoare: ”Da ce-ți mai trebuie bre pământ? Ești bătrână! La cimitir de-acum!”

Cum își permite un primar să trimită oamenii la cimitir pentru pământ doar pentru simplu fapt că  nu sunt de acord să-i dea terenul în arendă sau să accepte prețuri de nimic pe a-l vinde?

CU SIGURANȚĂ, v-ați dat seama, domnul George Cristea este un personaj egocentrist, lacom ,și pentru el scopul scuză mijloacele.

Pasul doi – a fost acordarea compensației de teren persoanelor care au avut terenurile la cooperativa agricolă în perioada comunistă în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Teoretic toate persoanele ar fi putut beneficia de această prevedere legală fie în nume propriu, fie prin moștenitori.
Practic au beneficiat un număr limitat de persoane, DOAR persoanele care au vândut sau au dat în arendă terenului domnului primar.
Așa cum era de banuit, tot terenul agricol oferit ca și compensație în baza Legii fondului funciar nr.18/1991 a ajuns în proprietatea lui George Cristea.

Pasul trei  – Eradicarea crescătorilor de animale.
Crescătorii de animale erau un mare impediment pentru domnul primar și planul acestuia de a pune monopol pe terenurile agricole, motiv pentru care și-a propus să-i facă să dispară.
Crescătorii de animale nu erau de acord să vândă sau să dea în arendă terenul deoarece aveau nevoie de furaje pentru animale.

Pentru acest plan a recurs la următoarele:

  1. Creșterea taxei pentru concesionarea hectarului de pășune, practic această taxă e de 3-4 ori mai mare decât în  comunele învecinate.
  2.       Intârizierea eliberării actele necesare pentru obținerea subvenției de la stat.

Pare greu de imaginat un astfel de scenariu, dar la Grozești a fost pus în practică și domnul primar a reușit. Înainte erau pe câmp sunte de animale, acum au rămas câteva zeci.

Numărul de animale invers porporțional cu număr de hectare ale domnului primar.

Animale – de la sute la zeci;
Teren în proprietatea domnului primar – de la zeci la sute.

Pasul patru – Trecerea terenurilor agricole din rezerva publică UAT Grozești în folosința firmei soției primarului prin contracte de arendă la prețuri foarte mici.

Cum alți doritori nu aveau cum să stea în calea domnului primar, tot terenul agricol(zeci de hectare) din rezerva publică a UAT Grozești a ajuns să fie folosit de către acesta contra unor sume modice.

Pasul cinci – Transformarea pășunii în teren agricol.

După eradicarea crescătorilor de animale, și imposibilitatea celor rămași pentru a concesiona pășune, domnul primar a decis să schimbe destinația ILEGAL pășunii în teren agricol care a intrat în rezerva publică a UAT Grozești și a fost concesionat.
Practic și acest teren(câteva zeci de hectare) a ajuns tot la firma soției primarului.

În anul 2018, domnul primar a înființat firma CRISTEA ST. IRINA I.F. pe numele soției.
Deși nu are nicio calitate în firmă, domnul primar el cel care se ocupă de tot ce ține de firmă atât în timpul liber cât și în timpul programului de la primărie, de la negociatul arendei până la executarea efectivă a lucrărilor pe terenurile agricole(arat, semănat, lucrări de întreținere, recoltare).

În primul an de la înființare, firma a avut un profit de 85.000 de euro, asta da afacere prosperă.

Dar nu vă lăsați păcăliți de această sumă, în același an, această firmă a contractat mai multe leasing-uri auto pentru achiziționarea de utilaje agricole, astfel domnul primar a reușit dețină în propria curte un veritabil parcu auto cu utilaje agricole noi.

Așadar la profit de 40.3600 lei(85.000 euro) se adaugă și avansurile pentru leasing-urile auto, plata ratelor lunare, iar din surse neoficiale profitul ar fi cel puțin dublu.

DA! Aproximativ 800.000 lei = 170.000 euro  în anul 2018.

În anul 2019, domnul primar a uitat/omis să publice declarația de avere, dar din aceleași surse, profitul este de  aproximativ 1.200.000 lei = 250.000 euro.

Din declarațiile de avere ale domnului George Cristea reies următoarele:

2016 – 123.000 lei în nume propriu(activități agricole);

2018 – 69.000 lei  în nume propriu(activități agricole);
– 403.600 lei  = 85000 de euro – soția Irina Cristea prin firma CRISTEA ST. IRINA I.F.(activități agricole)

RUȘINE – domnule primar George Cristea.

 

4.2 5 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments