De ce refuza Romania extradarea unui bosniac acuzat de crime de razboi: „Nu exista suficiente garantii ca nu va fi pedepsit cu moartea”

Curtea de Apel Constanta refuza extradarea in Bosnia si Hertegovina a unui bosniac, care are si cetatenie suedeza, acuzat in Bosnia de crime de razboi. Judecatorii romani au justificat respingerea cererii de extradare prin faptul ca nu exista suficiente garantii ca bosniacului nu i se va aplica, odata extradat, pedeapsa capitala.

0
139

Arestat in mai 2019 pentru a fi extradat in Bosnia si Hertegovina, unde este acuzat de crime de razboi comise in 1992, Zoran Stojicic, a fost eliberat doua luni mai tarziu, Curtea de Apel Constanta cerandu-le autoritatilor bosniace mai multe documente in vederea extradarii.

Procesul de extradare s-a intins pe mai multe luni, iar la inceputul lunii iulie, Curtea de Apel Constanta a respins cererea de extradare, aratand ca autoritatile bosniace nu au convins ca, odata extradat, Zoran Stojicic nu va fi pedepsit cu moartea. Procurorii au contestat decizia, iar ultimul cuvant il vor avea judecatorii de la inalta Curte. Procesul are termen pe 22 septembrie, potrivit portalului instantei.

„Desi raspunsurile primite, de la autoritatile din Republica Bosnia si Hertegovina sunt aparent lamuritoare, in sensul in care persoana extradabila nu ar putea fi supusa pedepsei capitale, in cazul extradarii sale, din pricina modului lapidar si neclar in care au fost formulate acestea, coroborat cu continutul inscrisurilor depuse de persoana extradabila la dosarul cauzei, din care reiese nerespectarea garantiilor privind neexecutarea pedepsei capitale, in republica Srpska, republica integrata in Republica Bosnia si Hertegovina Curtea nu le poate considera suficient de convingatoare/explicite, mentinandu-se dubiul cu privire la abolirea pedepsei cu moartea si executarea pedepsei capitale in republica Srpska, precum si relativ la respectarea unor minime garantii privind securitatea juridica in materie penala”, se arata in sentinta Curtii de Apel Constanta prin care cererea de extradare a fost respinsa.

Republica Srpska este una dintre cele doua entitati care compun statul modern Bosnia si Hertegovina. Cealalta entitate este Federatia Bosniei si Hertegovinei.

Stabilit in Romania de 28 de ani

In decizia de respingere a cererii de extradare, judecatorii au aratat ca un alt motiv pentru care resping cererea de extradare este situatia din Romania a bosniacului. „Se impune sublinierea ca persoana extradabila se gaseste in Romania din anul 1992, de aproximativ 10 ani este stabilit in Constanta (dupa ce o perioada de 5 ani a locuit in Suedia, fiind si cetatean suedez) este casatorit din anul 2017 cu numita S.R.A., cetatean roman, are 2 copii gemeni, minori, nascuti in anul 2017, este asociat unic al unei firme din municipiul Constanta, constituita in anul 2018, fiind evident ca predarea sa autoritatilor din Republica Bosnia si Hertegovina ar influenta iremediabil viata privata si de familie a acesteia, conducand la o ruptura, imposibil de reparat, in conditiile, in care echilibrul familial, odata distrus nu ar mai putea fi remediat niciodata, eventuala predare a persoanei extradabile afectand deopotriva si sotia si cei doi copii, toti cetateni romani”, au mai aratat judecatorii Curtii de Apel Constanta in sentinta care nu este definitiva, fiind deja contestata.

Faptele pentru care s-a cerut extradarea bosniacului

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments