Deși are doar 30 de ani, doctorul Razvan Buga, medic rezident neurochirurg în Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași a reușit să salveze sute de vieți. Pasiunea pentru acest domeniu al medicinei a pornit încă din timpul facultății. Acum, Răzvan face parte din echipa de neurochirurgi ai unității pentru că a dat dovadă de mult profesionalism și implicare în tratarea pacienților.
Cei cinci ani de rezidențiat înseamnă foarte multă muncă, foarte multe ore lipsite de acasă, foarte multe gărzi, foarte multe ore de sală. Și trebuie să înveți în permanentă de la toată lumea. Iar aici foarte important este să fii atent cum înveți. Înveți ceea ce trebuie să faci, dar și ceea ce nu trebuie să faci.Foarte important este și faptul nu doar să știi să operezi, ci să știi când trebuie să operez, a spus Răzvan.
Totul a pornit încet dar sigur, iar acum tânărul medic spune că a reușit să se adapteze perfect mediului de lucru și a cazurilor complexe, având în vedere faptul că aici sunt tratați pacienți care vin din toată țara.
Înca din timpul facultății am fost atras de neurochirurgie, ceea ce s-a dovedit a fi chiar o pasiune pentru mine. Mi-a plăcut adrenalina și am ales neurochirurgie pentru că vorbim despre o altă chirurgie, iar în acest domeniu trebuie să știi și medicină generală. Primul an de rezidențiat a fost crunt, parcă nu știam nici cum mă mai numesc, pur și simplu, am uitat cine sunt atunci când am început activitatea în Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Simțeam că facultatea nu ne-a ajutat cu nimic și nu ne-a pregătit pentru lucrurile intense din acest domeniu care necesită atât de multă atenție, atât de multe informații. A fost foarte interesant, dar cu voință și multă muncă am simțit ca cresc, a spus medicul.
Chiar dacă recunoaște că nu și-a ales cel mai simplu drum, Răzvan spune că se regăsește complet în ceea ce face.
Chiar dacă nu mai conștientizăm ce se întâmpla, în prima zi de raport am simțit ca locul meu este aici și am șansa de a-mi îndeplini visul, acela de a profesa în neurochirurgie. Am învățat treptat cazurile, complexitatea lor, am fost foarte atent cum se discuta cazurile între neurochirurgi, cum fiecare îți exprima ideile si în final se decide în echipa ce este cel mai bine pentru pacient. Aici am învățat că trebuie să gândești foarte mult înainte să iei o decizie. Lucrul care mi-a confirmat faptul că locul meu este aici și trebuie să muncesc pentru asta.
Este foarte greu uneori este epuizant, necesită foarte multe sacrificii, plus că supraaglomerarea creată în orele de gardă creează nervozitate, sunt foarte multe situații neprevazute, dar în final fiecare din noi contribuie la bunăstarea și siguranța pacientului, a mărturisit medicul.
Pe viitor, Răzvan Buga își dorește să poată țină pasul cu tot ceea ce înseamnă cele mai noi și inovatoare tratamente, totul pentru a le oferi sprijin pacienților.
Îmi doresc să am încredere totală că ceea ce fac în acest spital este bine și este conform standardelor internationale si vreau sa ajut cât mai multi oameni în continuare. Un lucru care ma motiveaza și mai mult este faptul ca fac parte dintr-o echipa puternica, am de la cine sa învăț. Sunt cel mai tânar din echipa, este intimidant, toti stiu mult mai multe decât mine. Și totuși este un lucru bun pentru mine pentru ca am de unde să învăț . Este o meserie care te pune să te gândești la anumite aspecte ale vieții si este o meserie care necesita un grad de introversie, sa te gândești la ceea ce faci tu pentru ceilalți și cum îi ajuți, mai ales că, aici, în Spitalul de Neurochirurgie ajung oamenii care din cauza stării deplorabile de sănătate rămân cu un grad de deficit, indiferent de ceea ce faci tu ca și medic. Mai am mai putin de un an și voi susține examenul de specialitate. Este greu, dar pentru asta mă pregătesc. Vreau sa iau acest examen cu o notă mare pentru a primi șansa să rămân în Spitalul Clinic de Urgență a „Prof. Dr. N. Oblu” Iasi, a declarat dr. Razvan Buga, medic rezident neurochirurg Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.