Sportul ieșean a rămas în urmă și asta se reflectă în rezultatele obținute de echipe. Și nu pentru că nu ar exista potențial, ci din cauza faptului că infrastructura sportivă este învechită de mai bine de 40 de ani și a banilor care sunt din ce în ce mai puțini. Necesitățile sunt multe, iar cluburile sportive din Iași fac față cu greu situației. Despre ceea ce se întâmplă în sportul local s-a discutat în cadrul unui eveniment Sportul ieșean încotro?, eveniment organizat de către Dan Ștefan Cojocaru alias Mops.
Nu ne respectăm cum ar trebui valorile. Trebuie făcută o echipă de ieșeni, oameni care au fost și care au reprezentat ceva pentru oraș și pentru domeniul sportului respectiv, care să învețe de la acea persoană. Am reținut cu infrastructura, stadion, sală sportivă, sala arată ca acum 40 de ani, din păcate. Vedem în alte orașe, cum e Craiova, Pitești vedem ce înseamnă emulația unui stadion nou. Pe lângă stadion, trebuie să aducem oameni buni din marketing să își pună ideile în slujba sportului. Cu părere de rău trebuie să o spun și cu emoție în glas: sportul în acest frumos oraș a cam dispărut și dacă nu era această suplimentare de două locuri a clubului de fotbal cred că în acest moment Iașul nu cred că avea niciun sport de echipe la Liga I. Mă doare. Vrem să facem ceva, nu știu dacă vom reuși. Aș vrea ca această întâlnire a noastră să fie bianuală, să ne revedem și peste ani cu considerentul că fiecare dintre noi a putut să pună o părticică, o cărămidă la revitalizarea sportului în Iași, a spus Dan Ștefan Cojocaru, Comitetul Executiv al Federației de Minifotbal din România.
Ideea principală pe care au punctat-o toți participanții la dezbatere a fost faptul că în condițiile de față cu siguranță nu se poate face performanță așa cum se făcea în trecut.
COVID-19 a intrat de vreo doi ani în sportul de performanță la Iași pentru că sportul de performanță pe care dumneavoastră l-ați practicat, i-ați fost fideli așa cum sunteți și astăzi, suferim în continuare pentru că sportul de performanță de la Iași a dispărut de pe harta României. Nu mai există niciun joc, nici afară nici în sală și de asemenea, la sporturile individuale se fac niște strădanii mari pentru a rezista pentru a concura cu cei care vor să meargă la olimpiade. În anii trecuți, avem câte patru cinci sportivi în loturile naționale, a spus Leonid Antohi, președintele consiliului director al Politehnicii Iași.
Iașul are nevoie de o sală în care sportivii să joace, să se poată antrena și, de ce nu, să fie organizate competiții naționale.
După părerea mea, în situația actuală, financiară la nivel național, în special în Iași și Moldova, sunt puține echipe de performanță și cu rezultate. Sunt niște echipe pe la Botoșani, Suceava, Focșani, și stau și mă întreb. Iașul care a avut rezultate foarte bune la handbal fete cât și la băieți. Pe lângă fotbal care este sportul rege, cu cea mai mare afluență, la Sala Sporturilor din Iași să fie măcar o echipă măcar la nivel de Primărie și de Consiliul Județean, de volei, de handbal, de baschet care să fie susținute și să aibă și Iașul o echipă de prima Ligă, a spus Cornel Bădulescu, fost selecționer al Naționalei de Handbal Feminin.
Handbalul masculin de la Iași și-ar dori un sprijin finanțare din partea autorităților locale pentru a putea redeveni ceea ce a fost – o echipă de elită.
Handbalul masculin se vede la ora actuală dintr-o perspectivă foarte rea. Lipsa banilor care a fost în ultima perioadă, îmi pare rău că după promovarea în super Liga Națională au fost trei luni de bucurie după care a devenit un coșmar. Aș putea spune că din partea autorităților locale handbalul, baschetul și rugby-ul nu am mai fost finanțați. Din cauza aceasta Politehnica Iași trebuie să plătească datoriile care s-au făcut între noi și Primărie. Avem o finanțare la limită din partea clubului. Încercăm să sprijin tinerii sportivi pe care Liceul cu Program Sportiv îi pune la dispoziție ceea ce nu este foarte ușor. Este foarte greu. Sperăm ca pe viitor, împreună să beneficiem de ajutor din partea Consiliului Local, Consiliului Județean pentru ca acest sport să redevină ceea ce a fost, un sport de performanță, a declarat Florin Spiridon, antrenor CS Politehnica Iași Handbal Masculin.
Cei mai buni sportivi sunt nevoiți să plece de la Iași în alte orașe sau în străinătate pentru a putea face performanță.
Starea în care se află sportul, rugby-ul din punctul meu de vedere, dar și sportul ieșean, îmi afectează în mod direct și familia. Băiatul meu care joacă rugby a trebuit să plece la Cluj, acum a plecat să joace în Franța, pentru că la Iași nu se poate. Am să vă aduc aminte, că de curând au avut loc Semifinalele și finalele Campionatului Național de Rugby. A jucat Steaua, Dinamo, Timișoara și Baia Mare. Din aceste patru echipe sunt plecați de la Iași mai mult de o echipă. Inclusiv antrenorul lui Dinamo este din Iași, la Timișoara sunt cinci jucători ieșeni, la Baia Mare sunt patru, a spus Cornel Ghenea, președintele Asociației de Rugby.
Nici boxul nu a găsit mai mult sprijin de-a lungul timpului deși au fost de-a lungul timpului tineri care au excelat la nivel internațional.
La box am aceeași problemă ca la majoritatea sporturilor: lipsa fondurilor deoarece noi creștem copii, îi formăm ca antrenori să facă performanță și la juniori, se opresc sau pleacă la alte cluburi din țară. Li se oferă indemnizații și salarii. Avem niște exemple. Mihai Nistor, frații Arădoaie, unul dintre ei dublu campion la european pentru clubul Dinamo. De ce pentru aceste cluburi? Pentru că la noi nu au avut susținerea financiară pentru a sta să facă această performanță pentru orașul nostru. Una e când ai un campion mondial în sală sau campion european, pot veni mulți alți copii. E greu să iei, să îi crești și să îi ții pe loc pentru că nu ai susținere financiară, a spus Radu Zarif, antrenor de box CSM Iași.
Nici infrastructura sportivă nu a cunoscut îmbunătățiri în ultima vreme.
Mă simt ca acum 20 și ceva de ani pentru că această discuție nu a evoluat. Nu au fost niciodată bani pentru sport la Iași, fără nicio prioritizare pentru că înțeleg cât de important este fiecare sport. Nu aș face clasament aici și nici altă dată. Starea sportului de astăzi, reflectă starea societății. Nu vreau să ne transformăm în victime și vreau să luptăm în continuare și sper ca acest început să continue și cred că o lege a sponsorizării bine pusă la punct ne va ajuta foarte mult indiferent de sport și de sportivi și de promovarea lor. Educația are un rol foarte important în selecția și formarea sportivilor, a spus Beatrice Abălași, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UAIC.