Numărul familiilor care doresc să adopte un copil este în creștere în județul Iași. Întreg procesul de adopție este unul complex, care necesită o evaluare amănunțită a familiei care dorește să adopte un copil. În raportul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Iași există zeci de astfel de dosare înaintate. Derularea, prin instanţa de judecata a Tribunalului Iasi, a demersurilor juridice în vederea deschiderii procedurii de adopţie sunt 37 cazuri copii și 80 de cazuri care sunt în faza de derulare a procedurilor de potrivire teoretică și practică în vederea plasării copiilor adoptabili la familii adoptatoare. Zece copii vor fi încredinţați în vederea adopţiei din care cinci cazuri copii provin din sistemul de protecţie DGASPC din alte judeţe și un caz care a ieşit din sistemul de protecţie.
Specialiştii compartimentului asigură identificarea, consilierea, evaluarea, pregătirea familiilor potenţial adoptatoare, pentru a îndeplini adecvat rolul de părinte al unui copil adoptat. Specialiştii compartimentului asigură serviciile destinate copilului aflat în sistemul de protecţie al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi şi familiei biologice a acestuia, copil pentru care este instituită o măsură de protectie specială, respectiv plasament familial, asistentă maternală şi centru de plasament sau tutelă. Serviciile acordate urmăresc clarificarea situaţiei juridice a copilului, în vederea respectarii dreptului acestuia la o familie proprie, definitivă, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.
Odată încredințați, specialiștii din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului fac evaluări de două ori pe lună pentru a vedea care este evoluţia dezvoltării copiilor adoptați și a relaţiilor acestora cu familiile adoptatoare. În prezent sunt monitorizate 106 cazuri postadopţie iar pentru șase familii s-a finalizat monitorizarea.
În perioada de monitorizare Direcția pentru Protecția Copilului acordă sprijin familiilor adoptatoare în vederea facilitării integrării copilului în noul mediu de viaţă. În acest scop, se acordă suport şi asistenţă de specialitate care să răspundă nevoilor identificate cu ocazia urmăririi evolutiei copilului;- încuviinţarea adopţiei și monitorizarea postadopţie privind evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi familia adoptatoare, consiliere, sprijin, activităţi postadopţie, în vederea asigurării unui climat familial afectuos și sigur, care să ajute copilul să se dezvolte potrivit potențialului său și mai ales să progreseze, au mai spus reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului.
După finalizarea perioadei de monitorizare postadopție, în activitatea Compartimentului se regăsesc și servicii de acordare de sprijin și suport persoanelor adoptate, care realizează demersuri vizând dezvăluirea identităţii părinţilor fireşti/rudelor biologice precum și consilierea şi pregătirea adoptatului/părinţilor fireşti/rudelor biologice în vederea contactării acestora din urmă.