„Miracol si victorie: astazi Iordache nu a mai indraznit sa ma blocheze sa nu mai vorbesc in plenul Camerei Deputatilor si astfel am reusit sa iau cuvantul in plen unde am solicitat, asa cum am promis, introducerea pe ordinea de zi a plenului PL-x ul 537/2017 privind confiscarea extinsa! Avand in vedere tertipurile pe care incerca sa le invoce iar Iordache, in timpul discutiilor a intervenit si domnul Roman, liderul grupului PNL (caruia ii multumesc), care a confirmat ca in sfarsit comisia juridica va da raport pe acest proiect atat de important astfel incat saptamana viitoare sa intre la vot final!
Este o victorie de etapa importanta si datorita voua care ati sustinut si aici necesitatea adoptarii legii privind confiscarea extinsa astfel incat fiecare leu furat statului roman sa fie recuperat! Rog sa urmarim impreuna cu vigilenta astfel incat sa nu mai fie invocate alte tertipuri iar saptamana viitoare, in sfarsit, sa fie adoptata (Camera Deputatilor este camera decizionala)!”, a scris Birchall pe Facebook.
Marcel Ciolacu a sustinut recent, intr-un raspuns adresat pe Facebook unui alegator nemultumit, ca PSD a initiat si votat „confiscarea extinsa a averilor” ilicite. Realitatea este insa cu totul alta.
„Faceti o donatie din averile ilicite, am inteles ca confiscarea extinsa nu v-a convenit…Poate asa se imprumuta guvernul mai putin!”, i-a transmis alegatorul lui Marcel Ciolacu, dupa ce acesta a acuzat Guvernul ca nu vrea sa mareasca pensiile cu 40%.
„Confiscarea extinsa a averilor este un proiect votat de PSD. E adevarat, ca de un an de zile nu s-a recuperat aproape nimic!”, a pretins Ciolacu.
Insa proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor a fost adoptat astfel incat infractorii sa-si poata scapa averile. Comisia Iordache a operat o serie de modificari la Codul Penal, eliminand prevederile potrivit carora se putea dispune confiscarea averilor pentru infractiuni precum spalarea de bani sau constituirea de grup infractional organizat.
„Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele mentionate la art. 112, in cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea uneia dintre urmatoarele infractiuni, daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material si pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infractiunea de spalare a banilor; si g) constituirea unui grup infractional organizat”, aratau prevederile articolului 112 al Codului penal, abrogate de comisia speciala condusa de Florin Iordache in iunie 2018.
In mai 2020, USR a propus in Parlament un proiect de lege de modificare a Codurilor penale, in sensul transpunerii complete si corecte a Directivei europene din 2014 privind confiscarea extinsa a averilor. Acesta a fost apoi respins cu voturile PSD-PNL-UDMR-PMP.
„Prin grija PSD si a aliatilor sai, Directiva a fost transpusa deficitar, in beneficiul infractorilor dornici sa scape de raspundere penala si sa ramana si cu averile dobandite ilicit”, spunea USR in mai 2020.
„Averea dobandita prin furt trebuie confiscata. Ani de zile, infractori cu legaturi in mediile politice au facut averi de neimaginat pentru romanii cinstiti. Aceasta stare de fapt trebuie sa incetez si va inceta”, a declarat atunci presedintele USR, Dan Barna.