Toate vocile sunt de acord că evoluția pandemiei este cea care va determina felul în care va arăta economia la final, dar și că deocamdată aceasta suferă lovituri puternice. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană extinde perioada în care statele membre pot acorda ajutoare, cu șase luni, adică până la 30 iunie 2021. De altfel, FMI estimează că PIB-ul din zona euro va înregistra la sfârșitul acestui an o scădere de 8,8%. Partea bună e că această cifră e mai mică decât cea din luna iunie, când scăderea era estimată la 10,2%.
În aprilie, FMI prevedea o contracție de 5% a PIB-ului României anul acesta, pentru ca acum să fie revizuite la –4,8%, dar urmată de o creștere de 4,6% în cursul anului viitor. Deocamdată România înregistrează un deficit al balanței comerciale (importuri vs. exporturi) de 11,5 miliarde de euro în primele opt luni, adică 5,3% din PIB, în timp ce prețurile s-au mărit cu 2,5% în septembrie, comparativ cu septembrie 2019.
Pentru a atinge aceste ținte și pentru a împiedica prăbușirea economiei pe mai departe, guvernanții au înțeles nevoia de a sprijini businessurile autohtone, prin mai multe seturi de programe, pe diverse categorii. Chiar dacă acestea sunt dublate de măsuri pripite și care nu sunt explicate publicului, precum cele privind HoReCa și teatrele, operele etc., rolul lor este de a oferi o gură de aer multor afaceri care altfel s-ar sufoca și chiar de a pregăti economia pentru ce va veni după pandemie.
Spre exemplu, IMM-urile vor putea solicita bani pentru digitalizare, între 30.000 și 100.000 de euro (90% din cheltuielile eligibile), cu scadența pe 31 decembrie 2023. Alte programe sunt deja operaționale, precum IMM Invest, dobândirea de competențe digitale de către angajați, granturile pentru capital de lucru și investiții, tot pentru IMM-uri.
Microgranturile pentru IMM și PFA pot fi cerute până vineri, 16 octombrie, ora 20. Acestea sunt în valoare de 2.000 de euro și se acordă o singură dată, în ordinea înscrierilor. IMM, CMI, II, PFA, ONG se numără printre beneficiarii acestui program, cu condiția ca la finele anului 2019 să nu fi avut nici un angajat, să fi activat vreme de un an înainte de data solicitării finanțării și să fi avut o cifră de afaceri de cel puțin 5.000 de euro.
Un alt program este cel de credite garantate de stat și dobânzi subvenționate, ce vizează firmele cu cifre de afaceri de peste 20 de milioane de lei. Pentru companiile eligibile, ajutorul reprezintă garantarea de către stat a creditelor, în proporție de maximum 90% pentru împrumuturile noi și de maximum 50% pentru cele deja efectuate și subvenționarea dobânzilor acestora, pe o perioadă de 6 ani (pentru credite de investiții), respectiv 4 ani (pentru credite pentru capital de muncă).
Pentru tinerii fermieri funcționează un program sprijinire a lor, cu maximum 50.000 de euro, activ până la jumătatea lunii curente.
O serie de alte programe se află în diverse stadii de pregătire, așteptând ori ghid de aplicare, ori explicitări. Programul național de digitalizare a micro întreprinderilor și IMM-urilor urmează și el în scurt timp să debuteze, în timp ce guvernul anunță că pregătește un program de finanțări între 1,5 și 6 milioane de euro pentru dezvoltarea unor activități precum colectarea deșeurilor, fabricarea de mobilă și încălțăminte sau a cimentului. IMM Leasing, Electric Up și IMM Factor sunt alte programe în pregătire. Dar despre ele mai multe când vor apărea.