Numărul infectărilor crește, nevoia de oxigen este mare și cadrele medicale împreună cu managerii de spitale caută noi soluții pentru ca toți pacienții cu COVID-19 să poată primi îngrijiri medicale. Se mai fac ultimele verificări pentru stația de oxigen de la Secția exterioară de la Lețcani pentru a putea fi internate cazurile grave la Secția de Terapie Intensivă. Aceasta ar trebui în următoarele două săptămâni să funcționeze la jumătate din capacitate.
„În ceea ce privește Terapia Intensivă de la Spitalul de la Lețcani și fabrica de oxigen aprovizionează și noi am verificat parametrii și pentru 24 de paturi din cele 48 de Terapiei Intensive pentru cazurile de COVID-19, dar fabrica de oxigen are nevoie de o rezervă pentru că în toate spitalele care au ATI aprovizionarea cu oxigen trebuie să aibă o soluție de rezervă în cazul în care apare o defecțiune. În momentul de față noi suntem exact în situația de a amplasa această rezervă de oxigen într-o stație cu butelii de oxigen care va ajunge în Iași în cursul acestei seri iar mâine muncitorii care știu să facă și racordurile acestei stații ca să își îndeplinească corect funcția, se va lucra la acest lucru și sperăm ca până seara să fie finalizată lucrarea astfel încât miercuri să putem primi pacienții la Terapie Intensivă la Lețcani”, a declarat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Spitalul de la Lețcani va avea și medici specialiști în Terapie Intensivă pentru ca echipa medicală să fie completă.
„Din punctul de vedere al conducerii Spitalului de Boli Infecțioase și aici cred că a fost un punct sensibil important, am creat funcționale cele două locuri pentru lucru de Terapie Intensivă. Ca și personal în sensul că și domnul director al Direcției de Sănătate Publică ne-a avizat repede detașările, astăzi am făcut cunoștință cu trei doctori tineri, specialiști ATI care vor rămâne la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Deci avem echipă completă: specialist în ATI, asistente, infirmiere care să rămână să lucreze atât în centru cât și în Secția de Terapie Intensivă de la Lețcani”, a mai spus managerul.
În același timp, medicii sunt îngrijorați pentru că rata de infectare cu noul coronavirus este pe un trend ascendent și că în curând vor fi necesare tot mai multe locuri la Terapie Intensivă.
„Am văzut rata de pozitivitate foarte mare, aproape de 40% ceea ce înseamnă o contagiozitate și o transmitere comunitară deosebit de intensă și ca urmare nu pot să nu mă gândesc la câte paturi sunt în zona de confirmați. Dar problema este pentru zona de confirmați care au posibilitatea administrării oxigenului pentru că am mai spus-o și cu alte ocazii, foarte mulți pacienți ajung dintr-o stare medie agravată fie datorită faptului că au stat prea mult acasă, fie datorită faptului că au comorbidități și acestea trebuie tratate cu foarte mare atenție și apar disfuncții de organ astfel încât consumul de oxigen este mult mărit inclusiv pentru zona de non terapie intensivă”, a conchis prof.univ.dr.Carmen Dorobăț.