Pe măsură ce tot mai mulți români s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat au trecut la centrale de apartament. Dar acestea vin cu o problemă majoră.
Centralele de apartament pe gaz poluează. Pe măsură ce societatea e tot mai atentă la aerul pe care îl respiră, a apărut și ideea de a interzice centralele. Recent, Brian vad Mathiesen, cercetător universitar specializat în sisteme inteligente de energie la Universitatea Aalborg, Danemarca, a vorbit despre acest subiect.
El este și coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa. Pe scurt, emisiile de carbon generate de încălzirea rezidențială pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea instalării de noi instalații de ardere a gazelor și petrolului până cel târziu în 2030.
Astfel, dacă UE vrea să atingă ținta de neutralitate climatică în 2050 este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze (inclusiv centralele de apartament) ar trebui interzisă.
Ce ar presupune, de fapt, o astfel de strategie?
Atenția principală e pe centralele mari, care, implicit, poluează și mai mult. E posibil ca în următoarele decenii să vedem interzicerea centralelor de apartament, dar întâi vor fi cele dedicate clădirilor. Clădirile noi, de exemplu, ar putea să nu mai fie dotate cu așa ceva și să recurgă la alte echipamente de încălzire.
Brian vad Mathiesen consideră că 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Acesta a menționat și că centralele pe gaz au o durată de viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența, dar pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă, conform Economica.net.
Acesta insistă însă că trebuie derulată și o dezbatere la nivel național, nu doar o decizie la nivelul Comisiei. Soluția ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată, alături de folosirea noilor tehnologii pentru încălzire, și anume pompele de căldură, care au devenit accesibile pentru mare parte populație, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice.