Pe strada Camille Flammarion din Copou, omul de afaceri Vasile Droahnă își ridică, nestingherit de nimeni, o constructie ale cărei coordonate urbanistice ies din autorizația de construire. Mai pe românește, omul construiește în draci și în mod ilegal, într-o totală sfidare față de prevederile din autorizația emisă de Primărie. Imobilul care face obiectul acestei ilegalități reprezintă o construcție individuală care are la bază autorizația de construcție 462 din 09.06.2020. În detaliile autorizației se precizează că este vorba de o construcție individuală pe un teren cu o suprafață de 319 mp, cu POT (n.r. Procent de Ocupare a Terenului) de 50% din suprafața totală și că, construcția este prevăzută cu 2 locuri de parcare la nivelul demisolului.
La fața locului, situația stă cu totul altfel- procentul de ocupare a terenului este depășit cu mult peste cei 50%, demisolul pentru locurile de parcare nu există, iar fierul beton folosit este specific construcțiilor cu un regim de înălțime mai mare de P+1, cât este autorizată construcția.
În fapt, ce se construiește acolo nu are nicio legătură cu proiectul aprobat de Primărie. Oamenii din zonă au sesizat aceste lucruri și au trimis mai multe petiții la Primărie și Poliția Locală, dar până la acest moment nu a fost demarat niciun control pe linia verificării legalității acestei construcții.
Locuințe colective în asociere cu țeparul Alex Zamosteanu?
Legat de această construcție, pe ordinea de zi a Comisiei Naționale de Arheologie din 14 august 2020, a fost analizată și cererea Institutului de Arheologie Iași privind autorizarea unei supravegheri arheologice pentru șantierul de pe strada Camille Flammarion nr.1. Potrivit unor surse din cadrul IAI, pentru acest șantier nu există făcută nicio cercetare la față locului și implicit vreo descărcare arheologică care să fi permis demararea lucrărilor.
Primul demers al lui Valeriu Droahnă de edificarea unei construcții pe acel teren, datează din anul 2011, atunci când municipalitatea ieșeană îi emite acestuia un certificat de urbanism pe terenul de 320 mp, deținut în baza Contractului de vânzare cumpărare autentificat cu nr. 192 din 06.01.1993. În ciuda proptelelor pe care Droahnă le-a avut la vârful Primăriei, de abia în cursul acestui an a reușit să obțină o autorizație de construire. Vecinii vorbesc că toate au început să îi meargă din plin și cu spatele acoperit, de când Droahnă s-a asociat cu un anume Zamosteanu (n.r. fără nicio legătură cu Cristin Zamosteanu), un moldovean fără scrupule care a mai ridicat mai multe construcții semi ilegale prin diverse parcuri din Iași. În fapt este vorba despre Alexandru Zamosteanu, unul dintre cei mai tupeiști samsari imobiliari pe care i-a avut Iașul, individ care trăiește doar pentru sfidarea legii. În cursul anului trecut, Zamosteanu a primit ordin de suspendare a lucrărilor pentru un bloc din zona Nicolina. După deplasara prefectului de Iași pe șantier, pentru a pune în aplicare interdicția, Zamosteanu a turnat primul nivel, iar după ce a plecat și delegația de la Primărie, a turnat al doilea nivel, în ciuda ordinelor de suspendare puse în aplicare de cele două instituții. Nu credem că Droahnă îl va lua în spațiu pe Zamosteanu, după finalizarea “construcției individuale”, ci doar că asocierea dintre cei doi va duce, dacă instituțiile statului nu intervin la timp, în cazul în care nu sunt complice, la edificarea unor locuințe colective.
Droahnă invadează Observatorul Astronomic
În urmă cu 14 ani, Valeriu Droahnă a câștigat în instanță o suprafață de 200 mp de teren, chiar în curtea Observatorului Astronomic din Copou, în proximitatea construcției de pe Camille Flammarion. Nu a contat că suprafața de teren era situată în parcul dendrologic al observatorului, că terenul în sine este zonă protejată și nu pot fi edificate construcții în acel perimetru și nici pe o rază de 100 de metri pătrați în jurul obiectivului aflat în patrimoniul Universității Al. I. Cuza.
De numele fostului angajat al Habitat Proiect se mai leagă și un alt scandal care l-a avut ca protagonist pe defunctul viceprimar PSD, Constantin Neculau. Pentru a nu fi în conflict de interese, viceprimarul și-a trecut toate firmele pe numele lui Valeriu Droahnă, un mai vechi coleg și partener de afaceri. Odată scos de sub tunurile ANI, Neculau a putut să-și vadă nestingherit de afaceri cu Primăria în care deținea funcție de execuție, prin intermediul firmelor sale care fuseseră înstrăinate doar formal. Una dintre firmele înstrăinate către Droahnă, „Confort Construct” a derulat imediat după schimbarea acționariatului, un contract de 800.000 lei pentru lucrări de construcții la o grădiniță. O altă firmă a lui Neculau pe care l-a trecut brusc ca acționar unic pe Valeriu Droahnă, a fost celebra „Nec Construct”, o altă firmă abonată la banul public. Ambele firme erau controlate de Droahnă, iar sediul social era la locuința viceprimarului Neculau, din Copou. Toate aceste elemente ne conturează profilul unui “băiat deștept” și fără scrupule, un Valeriu Droahnă pentru care doar banul și combinațiile sunt mai importante decât legea.