Apel către medicii de familie. Pacienții cu COVID-19 ajung mult prea târziu la spital

0
200

La nivelul Iașului există suficient de multe locuri libere pentru pacienții confirmați care nu necesită administrarea de oxigen. Medicii infecționiști spun că este nevoie de mai multă grijă atât din partea pacienților cât și a medicilor de familie, întrucât tot mai multe persoane vin în stare gravă la spital.

În momentul de fată în Spitalul de Boli Infecţioase nu este niciun loc liber în compartimentul de Terapie Intensivă şi 3 locuri libere fără posibilitatea administrării de oxigen în zona de pacienți confirmaţi. De altfel, pentru zona de confirmaţi care nu necesită administrarea de oxigen exista un număr suficient de locuri libere, cam 50 de locuri libere. În ceea ce priveşte locurile de TI, azi în Iaşi sunt 3 locuri libere la Spitalul de Neurochirugie şi șase locuri vom da la secţia exterioară de la Leţcani, a declarat prof.univ.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

În cazul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 este necesară prezentarea de urgență la medic pentru că starea de sănătate se poate agrava.

Din nefericire, pacienţii ajung târziu în spital din cauză că nu semnalează la timp medicului de familie ca ceva s-a modificat în starea lor de sănătate. Am vrea o implicare mai activă a medicului de familie în ceea ce priveşte sfatul pacientulu să se adreseze medicului infecţionist sau medicului de familie imediat ce simt ceva în neregulă cu starea lor de sănătate, a mai spus managerul.

Consultarea unor sfaturi pe rețelele de socializare privind tratarea infecției cu SarsCov2 trebuie să fie făcută precaut pentru că nu reprezintă părerea avizată a unui medic, tratamentul necesitând o consultație și investigații medicale amănunțite.

Pe de altă parte, văd pe reţelele de socializare că circulă tot felul de propuneri de tratament cu sau fără indicaţie medicală. Eu aş sugera tuturor celor care au un test pozitiv și chiar de sunt asimptomatici, să aibă sfatul medicului în ceea ce priveşte administrarea unui tratament, pentru formele uşoare care stau la domiciliu, a mai spus prof.univ.dr. Carmen Dorobăț.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments