Economia trebuie să meargă mai departe

Mirabela Miron, președinte Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR

0
144

Noi reguli pandemice în întreaga lume afectează și vor afecta economia, local și global. Tocmai de aceea, pentru a construi un viitor cât mai bun, 15 țări din Asia și Pacific, în frunte cu China, Japonia, Australia, Coreea de Sud, au semnat tratatul RCEP, prin care este fondat cel mai mare bloc comercial din lume, depășind Uniunea Europeană sau Acordul Canada-SUA-Mexic.

Acest tratat vine și însoțit de o ușoară creștere a burselor, pe fondul anunțării a două vaccinuri anti-COVID-19 cu eficiență de peste 90%. Mai mult, faptul că va fi nevoie de peste 12 miliarde de doze la nivel mondial face ca investițiile să crească în logistică și în extinderea lanțului de frig (avioane, camioane, depozite). Prin extensie, toate companiile care sunt implicate în acest proces cunosc creșteri la bursă.

Și la noi se stabilește un plan de distribuire a vaccinului, dar cum va arăta acesta exact vom afla zilele următoare. Până atunci, putem fi doar uimiți de gafele dublate de probleme de comunicare ale guvernului și de măsurile arbitrare pe care le ia, fără acoperire, cum este spre exemplu cea a închiderii piețelor agroalimentare. Această măsură lovește puternic în micii producători și este un ajutor dat hypermarketurilor. Mai mult, ea survine în țara cu economia cea mai afectată de pandemie din UE, conform unui studiu al Gfk, la nivelul puterii de cumpărare a cetățenilor. În acest moment, un român are puterea de cumpărare de 40% din media europeană, iar în Europa suntem mai sus doar față de Turcia, Bielorusia, Ucraina și Republica Moldova – nici una membră a UE.

Este adevărat că industria dă semne de refacere, dar această refacere va dura mult, dacă ținem cont că declinul domeniului se prefigura încă dinainte de a suferi și impactul COVID-19 și pe cel al crizei economice.

Putem să ne facem o imagine mai bună asupra problemei economice a României dacă vedem că PIB-ul din al treilea semestru a scăzut cu 6%. Dacă luăm în calcul un model în care ultimul trimestru reprezintă circa 30% din exercițiul economic anual, atunci specialiștii au calculat că pe anul 2020 se va înregistra o scădere a economiei românești de 4,2%, care o depășește pe cea pe care o speră guvernanții. De aceea este imperios necesară păstrarea activităților economice, chiar în aceste vremuri apăsate de pandemie. De aceea este normal ca guvernul să se împrumute, pentru a stimula activitatea agenților economici și a îi păstra pe piață. În acest scop, guvernul a continuat cu o nouă emisiune de bonuri în cadrul programului Tezaur, căutând să se împrumute de la populație pe termen de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, cu dobânzi bune.

Mărimea sumelor este într-adevăr înspăimântătoare, vorbim de împrumuturi care totalizează 67 de miliarde de lei în primele trei trimestre ale lui 2020. Or 67 de miliarde de lei înseamnă 6,33% din PIB. În același timp însă trebuie să remarcăm că împrumuturile au fost necesare: deficitul bugetului consolidat în același interval de 9 luni a fost de 6,36% din PIB.

Prin urmare, împrumuturile sunt necesare. Trebuie văzut însă încotro se îndreaptă acești bani. Și mai este necesar ca economia să funcționeze pe cât se poate mai mult. Să sperăm că vaccinul va fi disponibil pentru întreaga populație în timp cât mai scurt.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments