Noi acţiuni de verificare în zone aglomerate şi în mijloacele de transport în comun au fost efectuate de către polițiști cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID 19. La activităţile desfăşurate au participat 190 de politiști şi polițiști locali şi au fost verificate 96 societăți comerciale şi 15 de mijloace de transport persoane, în total fiind legitimate peste 1.500 de persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acţiunilor au fost aplicate 102 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 35.150 de lei, dintre care 96 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală (nepurtarea măştii de protecţie), 1 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, iar 5 pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.
La data de 21 noiembrie a.c., la ora 23.45, poliţiştii Poliţiei Oraşului Hîrlău au depistat pe str. Nicolae Iorga, din oraşul Hîrlău, 5 bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani care nu respectau interdicţiile de circulaţie impuse pentru intervalul orar 23.00-05.00. Aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, conform legii nr. 55/2020. De asemenea, o femeie, de 29 ani a fost sancţionată contravenţional, conform Legii nr. 55/2020, deoarece nu a purtat masca de protecţie în timp ce se afla pe str. Ceferiştilor, din mun. Paşcani, au transmis reprezentanții IPJ Iași.
Conform H.G. 935/2020, reamintim că purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice. De asemenea, este interzisă circulația persoanelor în intervalul orar 23,00 – 05,00, cu câteva excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează, călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.