Intervenție medicală complexă la Spitalul Clinic Parhon Iași. Medicii au reușit să salveze viața unei paciente care avea o afecțiune rară

0
119

Medicii din Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași au reușit să salveze viața unei paciente infectate cu SARS-CoV-2 ce suferise o complicație în urma ședințelor de radioterapie, complicație care i-a pus viața în pericol. Femeia în vârstă de 69 de ani a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu un cancer de col uterin ce a necesitat o intervenție chirurgicală în primă fază și ședințe ulterioare de radioterapie. În urma ședințelor de radioterapie făcute de-a lungul anilor, pacienta a suferit o complicație care îi punea viața în pericol: s-a prezentat la spital pentru că avea sângerări, medicii au descoperit că este vorba și despre un blocaj renal, iar timpul internării pacienta a început să aibă sângerări masive. Complexitatea intervenției a fost dată de faptul că a fost necesară dezobstrucția rinichiului, precum și refacerea arterei printr-un patch, în caz contrar pacienta ar fi continuat să sângereze, existând riscul de deces. În urma intervenției s-a reușit inserarea unor stenturi – sonde care asigură fluxul de urină de la rinichi la vezică. Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, acesta este al doilea caz existent în ultimii șapte ani, fiind în același timp și foarte dificil de diagnosticat.
„Evoluția a fost ulterior favorabilă, cu oprirea hemoragiei și corectarea anemiei severe. Starea pacientei este acum destul de bună, se poate mobiliza, se alimentează și se pregătește de externare. În ciuda faptului că pacienta era diagnosticată cu infecția SARS-CoV-2, am intervenit fără ezitare în echipă mixtă și am salvat viața pacientei”, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog.
Acum, starea femeii de 69 de ani este una bună și se pregătește de externare. Pacienta a rămas internată după procedură sub supraveghere suplimentară pentru a nu exista complicații determinate și de infecția cu COVID-19.
„Activitatea secțiilor de Nefrologie și Urologie continuă și a continuat pe toată perioada din martie până în prezent, iar în fiecare zi sunt preluați cel puțin trei pacienți din județele Moldovei. Faptul că acești pacienți au sau nu statutul de pacienți COVID pozitiv nu împiedică rezolvarea urgenței medicale sau chirurgicale, aceasta fiind cea care primează. Ulterior, după rezolvarea urgenței sunt dirijați într-un spital suport dacă mai au nevoie de spitalizare sau la domiciliu conform regulilor Direcției de Sănătate Publică”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments