Spre final de an, criza continuă

Mirabela Miron, președinte Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR

0
212

După alegeri avem astăzi un nou guvern interimar, situație politică ce complică problema crizei economice. Piața a reacționat imediat: de luni, leul a început să scadă în raport cu euro, dar și cu dolarul american. În același timp, Standard & Poor’s a menținut ratingul de țară al României la —BBB, ultima treaptă recomandată investițiilor. Acest fapt este important pentru că este indicatorul la care se raportează organizațiile financiare când vine vorba despre costul la care se împrumută România. S&P este a treia agenție de rating ce menține acest nivel, după Fitch Ratings și Moody’s.

Toate cele trei instituții au declarat că, în funcție de evoluția situației, acest rating ar putea fi revizuit negativ. Este neapărată nevoie ca guvernul interimar și viitorul guvern să vină cu un plan credibil de consolidare fiscală și să împiedice rigidizarea sistemului financiar în urma politicilor anterioare.

Să nu uităm că PIB a scăzut în primele trei trimestre ale anului 2020 cu 5,1% față de anul 2019. Industria, care reprezintă peste 20% din PIB, a fost domeniul cel mai afectat, înregistrând o scădere de 2,4%. Singura creștere semnificativă și cu un impact pozitiv asupra PIB a fost înregistrată în domeniul construcțiilor, volumul de activitate majorându-se cu 12,6% pe perioada pandemiei. În același timp, companiile energetice au mers și ele în scădere, telecomunicațiile nu au reușit să crească prea mult în acest timp, în ciuda creșterii consumului de asemenea servicii mai ales în partea de carantină, băncile au reușit limitarea scăderilor în trimestrul al III-lea, iar Bursa de Valori București a înregistrat o creștere a profitului cu 18%.

În aceste condiții, se calculează că ar fi necesar ca în trimestrul al patrulea să se înregistreze valori mai mari decât în cel anterior pentru a se putea respecta deficitul bugetar asumat de guvern. Iar una dintre problemele care trebuie rezolvate este balanța comercială, deoarece deficitul din comerțul internațional de bunuri și servicii este unul dintre elementele care a afectat foarte puternic Produsul Intern Brut: exporturile au scăzut cu aproape 13%, în timp ce importurile au înregistrat o scădere mult mai redusă, de numai 7,5%. Altfel spus, producătorii interni tot pierd teren în fața exteriorului. Aceasta și pe fondul pe care necesarul de finanțare a statului în 2020 este uriaș, mai ales că, din cauza pandemiei de COVID-19, acest necesar de finanțare este cu 65% mai mare decât se anticipa la începutul exercițiului bugetar.

Până acum, de pe piața internă România a împrumutat 80 de miliarde de lei, iar luna aceasta se vor mai adăuga măcar 5 miliarde. Dar piața internă nu are posibilitatea de a acoperi necesarul statului, chiar dacă prin programele Fidelis și Tezaur populația a mai oferit peste 6 miliarde de lei. Astfel încât, până la sfârșitul lunii noiembrie, România s-a împrumutat de pe piața externă cu 56 de miliarde de lei. Din aceste sume, o parte s-au dus pe achitarea creditelor anterioare și ajunse la scadență în 2020, în sumă de 47,5 miliarde de lei. Trebuie spus că până acum nu au fost respectate intențiile de atragere de fonduri din partea Ministerului Finanțelor Publice, sumele împrumutate în fapt fiind sensibil mai mari. Contractarea economiei, împreună cu măsurile de stimulare a agenților economici și cu majorarea cheltuielilor sociale vor crește deficitul bugetar. S&P îl estimează pentru 2020 la 9,2%, în timp ce Comisia Europeană îl situează la 10,3%.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFlorin Citu este oficial propunerea PNL pentru functia de premier
Articolul următorCazuri de COVID-19 la Penitenciarul Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments