Pasiunea milionarului Cristian Bolobiță pentru ambarcațiuni puternice și luxoase, este însoțită de toate ingredientele unor metehne mafiote. Afacerile murdare și desfrâul sunt la ele acasă pe ambarcațiunea luxoasă a lui Bolobiță, departe de ochii curioșilor, pe canalele sălbatice ale Deltei Dunării. Apropiați ai milionarului vorbesc fără perdea despre ce se întâmplă pe a șalupa lui Bolobiță, dar numai în cercuri închise. Nu lipsesc petrecerile asezonate cu prostituate și droguri. Tot ce poate fi periculos pe uscat, este consumat fără temeri pe apă, în sălbăticia deltei.
Prima ambarcațiune cu motor, Bolobiță și-a cumpărat-o prin 2011. Doii ani mai târziu, milionarul își vinde șalupa Sea Ray 205 sport, lungă de 6 metri și cu un motor 220 CP, cu 18 mii euro. Din acel an, Bolbiță a schimbat două șalpe, ultima costând peste 100.000 euro. O barcă mai scumpă decât o casă, așa, ca o palmă dată sărăciei din România, cu care milionarul sperie periodic pirogile rudimentare ale localnicilor. De unde atâta opulență la un șmecher de Pașcani, rupt în coate în urmă cu nici 10 ani?
Bogăție construită pe ilegalități girate de corupția din administrație
Cristian Bolobiță ocupă locul 29 în topul celor mai bogați ieșeni, cu o a avere de 24 milioane euro, și probabil se află în top 3 la extravaganțele pe care și le permite un individ cu bani. Ascensiunea lui Bolobiță începe în anul 2013, atunci când acesta își mută polul de interes de la Pașcani la Iași. În stilul sec al unui samsar imobiliar scăpătat, prima sa mișcare este urmată și de un scandal. În anul 2015, Bolobiță recepționează un bloc înainte de a fi finalizat, undeva pe strada Adunați din zona Bucșinescu, într-o zonă de case unde un arhitect normal la cap și o comisie de urbanism integră nu și-ar fi dat niciodată ok-ul pentru o construcție cu un regim de înălțime mai mare de două nivele. Referitor la acel bloc, inspectorii ISC au constatat faptul că o parte din lucrări au fost realizate fără autorizație de construire, iar parcarea a fost amenajată pe terenul primăriei, fără să existe niciun act de concesiune.
În 2018, Bolobiță recidivează și construiește pe șoseaua Nicolina un bloc de 6 etaje în condițiile în care în PUZ era prevăzută o clădire cu maxim 3 nivele. Un an mai târziu, cu complicitatea penală a unor funcționari din Primărie și a șefului Direcției de Cultură Iași, Virgil Bâbîi, tocmai funcționarul plătit să vegheze la portejarea patrimoniului cultural și de arhitectură al Iașului, Bolobiță demolează o casă de pe strada Octav Botez, aflată pe lista monumentelor istorice. Plângerile penale făcute pe numele lui Bolobiță în acest caz, nu l-au oprit pe acesta să demoleze monumentul și să construiască un bloc de trei nivele. A investit în acest bloc circa 1.000.000 euro, bani blocați de o anchetă penală și o notificare la Cadastru ce a făcut imposibilă intabularea apartamentelor pe care le-a scos la vânzare cu 2000 euro/mp.
Saci de bani din blocuri ilegale
Din blocurile construite la Iași, Bolobiță a scos profituri de peste 10.000.000 euro și încă mai urmează să scoată din cele peste 500 de apartamente pe care le construiește acum în Tudor Vladimirescu, Nicolina și Păcurari. Dacă funcționari corupți din administrație l-au ținut pe acesta în brațe, acoperindu-i ilegalitățile, în cursul acestui an, procurorii DIICOT l-au trântit pe Bolobiță puțin cu nasul în praful și pulberea pe care o lăsase în urmă. În rechizitoriu, procurorii au făcut referire la infracțiuni asimilate corupției (dare și luare de mita) dar și de crimă organizată (trafic și consum de droguri și spălare de bani). Neoficial s-a vorbit chiar de saci de bani proveniți de la mafia albaneză și spalați prin investiții imobiliare în Iași.
Reporterii 7 est au reusit sa puna mana, dupa luni de zile de insistenta si de dovada cazarii in aceeasi perioada de timp,in aceeasi unitate de cazare din Delta Dunarii a lui BOLOBITA, impreuna cu diferite pesoane cu putere de decizie in adminstratia ieseana si alte persoane cu bani si influenta din Iasi.in perioade identice de timp din verile anilor trecuti. Aceasta dovada o vom pune la dispozitia instantei in cazul unui proces.