Unitatea are nevoie de investiții importante. Stația de oxigen de la Spitalul de Pneumoftiziologie funcționează fără oprire de luni de zile

0
148
Stația de oxigen de la Spitalul de Pneumoftiziologie

Conducerea spitalului spune că stația nu a fost proiectată pentru a funcționa non-stop la capacitate maximă și cu toate acestea, există posibilitatea ca  ea să se oprească oricând. Tocmai de aceea, în momentul de față sunt căutate soluții împreună cu Consiliul Județean Iași pentru a nu rămâne fără oxigen din cauza unei posibile defecțiuni tehnice. Suma de 281.000 lei a fost propusă pentru consolidare și reabilitare corp C1 Spitalul Clinic de Pneumoftziologie – 156.000 lei, consolidare, modernizarea și refuncționalizare secția a IV-a Dr. Clunet din Bucium – 60.000 lei,  mărirea capacității de funcționare a stației de fluide medicale – 30.000 lei și implementarea unui sistem de control acces și pontaj cu cititoare tip card și biometric pentru toate compartimentele și amplasamentele spitalului – 35.000 lei.

Vreau să vă imaginați această stație de oxigen ca o mașină care funcționează încontinuu de nouă luni de zile deși nu a fost proiectată niciodată să facă lucrul acesta. Dreptu urmare, gradul de uzură și presiunea pusă pe aceste echipamente este extrem de mare. La ele trebuie făcută o mentenanță lunară, ceea ce se face. Aparatele au un display chiar ne arată când a fost făcută ultima oară mentenanța dar în niciun caz echipamentele nu au fost făcute să lucreze la gradul asta de exploatare și la acest sistem continuu. Ele au nevoie de niște reparații pentru că au niște elemente consumabile, a declarat managerul spitalului Radu Dabija.

Președintele Consiliului Județean Iași a supus aprobării suma de 534.000 mii lei pentru  reparații curente la stația de producere a oxigenului medical – 422.000 mii lei. Proiectele au în vedere și reparații curente la sistemele IDSAI (instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu) – 112.000 mii lei.

Am inițiat aceste două proiecte după vizita efectuată la spital și în urma discuțiilor purtate cu managerul unității medicale, dr. Radu Dabija. Momentan, stația de oxigen deservește atât Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, cât și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și produce cu 80% mai mult oxigen medical decât capacitatea prevăzută, situație care există încă de la începutul pandemiei, a declarat Costel Alexe.

Periodic sunt făcute lucrări de mentenanță la stația de oxigen

Avem nevoie să facem aceste reparații, în mod normal, să zicem că materialul filtrant este o componentă poate că ar trebui schimbată anul viitor dar ținând cont de regimul de exploatare, producătorul spune că trebuie să schimbăm mai repede pentru a preîntâmpina și nu cumva face eventuale scăderi ale calității oxiegenului. Ne luăm și măsuri de siguranță pentru a găsi ceva de schimb, a mai spus managerul.

Acum sunt căutate cele mai bune variante pentru cele două unități spitalicești care depind de investiții.

Cel mai bine ar fi ca departamentul tehnic al Spitalului de Pneumoftiziologie cât și cel al Spitalului de Boli Infecțioase în interesul bolnavului și al tuturor colegilor care lucrează cu acești bolnavi. Trebuie să avem cea mai corectă și eficientă și la îndemână soluție. Nu are legătură stocatorul de oxigen cu reparațiile stației de oxigen, cu siguranță. Luăm în calcul toate variantele să nu fim vreodată puși în postura să nu primim bolnavi pentru că sunte două spitale care ducem greu și când spun greul spun bolnavi cu stare gravă și foarte gravă, a spus dr. Radu Dabija.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments