Centrul de Neurochirurgie de la Iași este unul de top mondial. În viitor, pacienții cu tumori cerebrale vor putea fi operați fără a se folosi bisturiul. Medicii vor folosi Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife o metodă inovatoare de tratament, prin care se pot trata mai multe tumori într-o singură sesiune. Tratează leziuni cerebrale considerate uneori inoperabile, are o acuratețe sporită și presupune o iradiere țintită a leziunilor cerebrale asistată de calculator. Medicii neurochirurgi de la Iași vor trata tumorile maligne sau benigne situate în arii profunde ale creierului sau în zonele dificil de abordat chirurgical, iar cel mai important lucru este faptul că intervenția nu necesită anestezie, iar pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi.
Începând de anul viitor, în Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, pacienții vor putea beneficia de una din cele mai performante proceduri medicale în domeniul neurochirurgiei și anume: tratamentul fără bisturiu.Vorbim practic de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Buncărul pe care îl vedeți este proiectat special pentru a susține o greutate de 45 de tone, având în vedere faptul că aparatul de radioterapie are în jur de 38 de tone, va avea pereți de 60 de cm grosime. Acest fapt fiind important dintr-un simplu motiv, razele gama folosite în tratamentul pacienților se absorb în funcție de densitatea materialului prin care trec, din acest motiv betonul este unul special, a declarat doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
La Spitalul de Neurochirurgie din Iași lucrările de realizare a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife sunt în plină desfășurare. În anul 2021 pacienții cu tumori cerebrale dificil accesibile, localizate profund vor putea fi operați fără bisturiu.
Toate aceste elemente, calculul structurii, grosimea pereților, au importanța lor, dar cel mai important lucru este de fapt echipa medicală. O echipă complexă care se va ocupa și va implemnta acest proiect. În primul rând este o echipă formată din neurochirurgi dedicați, de radioterapeuți, de fizicieni, experți în fizică nucleară care să poată pune în practică acest proiect, a mai spus dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
Gamma Knife reprezintă una dintre cele mai avansate tipuri de radioterapie folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale, a malformațiilor arteriovenoase și a tulburărilor de mișcare. Aproximativ un milion de pacienți din întreaga lume au fost tratați cu un cuțit gamma, lucru care arată siguranța și eficacitatea tehnicii.