Hierotheos este primul ierarh din Biserica Ortodoxa a Greciei care s-a vaccinat.
Intr-o intalnire cu Ministrul Sanatatii Vasilis Kikilias, Ieronim, care si-a revenit dupa ce a fost infectat cu virusul luna trecuta, a spus: „Nu cred ca majoritatea ierarhiei noastre si a clerului nostru nu va sprijini nevoia de cooperare cu statul pentru vaccinarea poporului”. El a subliniat ca ar fi vrut sa se numere printre primii care sa se vaccineze, dar a adaugat ca doctorii nu ii permit in acest moment, ci mai tarziu.
Pana in acest moment, niciun inalt ierarh din Biserica Ortodoxa Romana nu a anuntat ca se va vaccina si nici nu a dat vreun mesaj de incurajare a vaccinarii. Agentia oficiala de presa a BOR, Basilica, nu a publicat nici macar o stire despre debutul campaniei de vaccinare in Romania.
Singura reactie a oficiala a BOR legata de vaccinare a fost in urma cu 10 zile, cand purtatorul de cuvant al BOR i-a cerut voalat lui Klaus Iohannis sa nu mai faca declaratii publice despre vaccinare.
„In legatura cu ‘caracterul sigur al actului de vaccinare’, cei care au autoritatea profesionala si morala sa recomande un vaccin absolut nou si descoperit recent sunt exclusiv specialistii din domeniul medical respectiv”, se arata in comunicatul Patriarhiei.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, anterior, ca dupa Craciun va incepe campania de vaccinare anti-COVID, subliniind ca toate vaccinurile „sunt autorizate la cele mai inalte standarde europene, toate sunt eficiente, adica isi fac efectul, toate sunt sigure”.
Comunicatul integral al Patriarhiei
Vaccinarea anti-Covid-19, intre ezitare si speranta
Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesara informarea corecta a populatiei cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit si sigur al actului de vaccinare, a faptului ca acesta este un drept, si nu o obligatie.
In legatura cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesionala si morala sa recomande un vaccin absolut nou si descoperit recent sunt exclusiv specialistii din domeniul medical respectiv.
In acest sens, Patriarhia Romana saluta vestea buna a aparitiei vaccinului care ar putea diminua si stopa actuala pandemie, insa Biserica nu se poate pronunta in probleme de ordin strict medical. Cu atat mai mult, in cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit si despre care specialistii in domeniu se pronunta ei insisi in mod gradual sau diferit.
Pozitia Patriarhiei Romane, care pretuieste stiinta medicala si multele beneficii ale acesteia, a fost si ramane una favorabila vaccinarii, subliniind insa constant necesitatea esentiala a respectarii riguroase a principiilor de natura etica: consimtamantul informat al persoanei, descrierea clara a beneficiilor si a riscurilor, asumarea responsabilitatii concrete in cazul in care vaccinarea produce efecte adverse asupra sanatatii persoanei vaccinate.
In concluzie, vaccinarea trebuie sa fie un act profilactic responsabil si in totala cunostinta de cauza recomandat si acceptat pe baza unei informari clare si complete, oferita de autoritatile competente si receptata corect de cetateni.
In acest mod, teama si ezitarea vor fi invinse de incredere si speranta.