Obezitatea în rândul copiilor a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani (de la 1% la 10%), iar în rândul adulților tineri și mai mult. Obezitatea la astfel de vârste este un factor de risc pentru complicaţii multiple, cum ar fi: bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, apneea în somn, unele forme de cancer, precum și afecțiunile psiho-sociale (depresia, stigmatizarea, stima de sine redusă).
În ultima săptămâna am primit in fiecare zi cel puțin un pacient cu obezitate morbidă – peste 150 kg, dintre care trei peste 200kg. Patru bărbați și trei femei, cu vârste între 23-61 ani, au ajuns la UPU al Spitalului Sf. Spiridon. Ultimul a fost adus în noaptea aceasta cu insuficiență respiratorie post COVID-19, fiind infectat în luna noiembrie a anului trecut. Pacientul necesită ventilație mecanică și este în ATI, a declarat prof.univ.dr.Diana Cimpoeșu, medic șef UPU – SMURD Iași.
În mediul urban, prevalența excesului ponderal (supraponderalitate, inclusiv obezitate), este de 31%, iar în mediul rural de 29%. Îngrijorător este faptul că rata copiilor cu exces ponderal s-a dublat în mediul rural în ultimii 10 ani (de la 5% la 12%). Mai mult, procentul tinerilor obezi este mai mare la sat decât la oraș. În mediul urban, obezitatea în rândul tinerilor se menține în platou (cca11%).
Toți au avut nevoie de echipaje suplimentare de pompieri pentru a fi transportați. Ceilalți sunt la secțiile Diabet și Medicină Internă. E dificil sau imposibil să intre la computer tomograf și au nevoie de manșete de tensiune speciale, de îngrijire specială iar pe termen lung au un prognostic rezervat. Din păcate, așa ne aliniem tendințelor mondiale de creștere a numărului de pacienți obezi!, a mai spus prof.univ.dr.Diana Cimpoeșu.