Viața unei ieșence stabilite în Shanghai. Dorina Chihaia își dorește să ajungă lider mondial

0
3987

Este tânără, frumoasă și își dorește ca în viitor să devină lider mondial. Dorina Chihaia are 27 de ani și este din Iași dar de ceva timp s-a stabilit în Shanghai, China . Ea este absolventă a Facultății de Drept – UAIC și a masteratului la Koguan Law School a Universității Shanghai Jiao Tong China. Dorina a fost nominalizată la Miss Universe în 2019 ca reprezentantă a României și a mai fost membru al Comisiei Economice și Sociale a Organizației Națiunilor Unite pentru Asia și Pacific în Bangkok, Thailanda. Despre cum arată viața în Shanghai pe timp de pandemie, care sunt planurile de viitor ale Dorinei și cum dorește ea să promoveze România în spațiul asiatic, veți afla în interviul oferit în exclusivitate pentru Ziarul 7 Est.

-Ne aflăm de un an de zile în plină pandemie, când viața a fost restricționată din toate punctele de vedere. Cum s-au schimbat lucrurile pentru tine Dorina?

Dorina Chihaia: În primul rând, cât timp m-am aflat în România, în afara proiectelor în care am fost implicată, am avut timp și am dat prioritate a ceea ce am evitat până acum, și anume să-mi explorez partea emoțională. Consider că o persoană cu adevărat de succes, întâi caută să-și cunoască și echilibreze trăirile interioare, ca apoi rezultatele de calibru mare să poată fi manifestate în viața profesională.
Modul în care acționăm și reușim să creăm un impact în societate și asupra celor ce ne înconjoară, are strict legatură cu ce se află în interiorul nostru. Ori vremurile ce le trăim acum demonstrează, concret, faptul că nu mai avem nevoie de lideri dezechilibrați, ci doar de persoane empatice, ce dețin aptitudini de conducere.
În mod cert, mi-au fost afectate planurile și am fost nevoită să-mi pun creativitatea în mișcare pentru a-mi trasa un nou drum. Însă, eu privesc întreaga situație ca pe o redirecționare și nu neaparat ca pe ceva rău. Îmi place când trebuie să ies din zona de comfort.


– Cum este viața acum în Shanghai? Care sunt restricțiile de care trebuie să țină cont un cetățean acolo?
Dorina Chihaia: Când am ajuns aici, am simțit că revin înapoi la o viață normala. Restaurantele, locurile publice, evenimente, conferinte, toate au loc și nu a intervenit nicio schimbare. Masca trebuie purtată obligatoriu la metrou și în incinta insituțiilor publice, în rest, este opțională. Însă, chiar și înainte de pandemie, în China exista obiceiul de a purta mască ( în zilele cu nivel de poluare mai ridicat sau pur și simplu pentru protecția personală ), deci nu este o noutate acest fapt.

– Noi încă ne adaptăm cu măștile, cu ideea unui vaccin. Cum reacționează populația acolo în fața acestui COVID?
Dorina Chihaia: Societatea este una foarte bine organizată, ce respectă regulile cu rigoare. Spre deosebire de Vest, ei au încredere în liderii lor politici și pun imediat în acțiune orice regulă transmisă de guvernare. Spre exemplu, în momentul de față, în provincia Hebei – din apropierea Beijingului, ce se află afectată de noi cazuri Covid, a fost dispusă măsura de a declara un întreg district drept zonă de mare risc, de unde au fost mutați 20.000 de localnici din 12 sate într-un alt oraș din apropiere pentru a fi strict supravegheați în carantină și a evita transmiterea virusului mai departe.
În ceea ce privește vaccinul, taberele sunt la fel, împărțite cu păreri pro și contra. Pentru străini nu este obligatoriu, iar dacă dorești să-l faci, trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Eu sunt adepta stilului de viață activ, sănătos și am încredere deplină în capacitatea sistemului meu imunitar de apărare, deci această măsura opțională nu poate decât să mă bucure.

– Ce îți lipsește cel mai mult de la viața de dinainte de COVID?
Dorina Chihaia: Libertatea de mișcare și zborurile internaționale fără restricții. Cred că punctul acesta a fost resimțit de marea majoritate.

– Știm că deții o companie de turism acolo care se ocupă cu promovarea turismului românesc. Având în vedere condițiile epidemiologice actuale, ce planuri ai pentru viitor?
Dorina Chihaia: Cum am mentionat la început, orice situație are menirea de a te redirecționa, lucru pe care și eu l-am făcut. De cum am ajuns în China, am început inregistrarea unei companii ce este focusată pe consultanță și crearea unui punct de legatură pentru persoanele ce sunt interesate să intre cu anumite produse sau tipuri de afaceri pe piața chinezească. Am văzut că există cerere, iar asta este ceva la care eu mă pricep – cunoașterea culturii și a mediului de afaceri chinez, a limbii și legislației de aici.
Bineînțeles că lucrurile se află abia la început și am mult de muncit pentru a vedea rezultate, însă eu întotdeauna am obținut ceea ce mi-am propus. În același timp, mă voi focusa să-mi creez o imagine publică ( competiția Miss Universe are o importanță destul de mare aici ), ce mă va ajuta ulterior și în promovarea imaginii țării noastre ( nu am renunțat la proiectul de turism, este doar amânat de condițiile actuale).

– Sunt interesați investitorii chinezi încontinuare de România?
Dorina Chihaia: Investitorii, în general, sunt interesați de un mediu legislativ stabil și un mediu de afaceri profitabil în țara unde se dorește a fi făcută investiția. Vom vedea în timp cum anume va fi creată legătura aceasta între țări. Cert este că mă voi implica cât de mult voi putea, pentru că în momentul de față sunt prea puține persoanele ce înțeleg cu adevărat cum ar trebui să se desfășoare interacțiunile și negocierile cu China, drept dovadă parteneriatele ce nu au fost duse la bun sfârșit.

– Cum este văzută țara noastră în spațiul asiatic?
Dorina Chihaia: La nivel de societate, oamenii în vârstă își aduc aminte de țara noastră ca de un prieten bun. Chiar recent câteva cunoștințe mi-au povestit cum urmăreau la școala filme despre România. Străinii, în general, sunt respectați și bine primiți.
La nivel diplomatic, legăturile dintre țări au luat o direcție mai puțin pozitivă, datorită actualei reprezentanțe ce o avem la Beijing și care lasă de dorit. Nu doresc să intru în detalii, însă sper ca lucrurile să fie schimbate cât de curând.

– Nu ți-a fost greu să te adaptezi într-o altă societate așa cum este cea chineză? Având în vedere că vorbim despre o cultură complet diferită, o limbă care nu este atât de accesibilă și de ce să nu recunoaștem, o distanță foarte mare de casă.
Dorina Chihaia: Ba da, a fost foarte greu, însă acum sunt recunoscătoare pentru întreg procesul de dezvoltare prin care am trecut. Faptul că am avut curajul să plec de la 22 de ani singură, într-o țară în care mi se pare cel mai greu din lume să te descurci și adaptezi, mi-a adus doar beneficii în construirea caracterului meu. Uitându-mă în urmă, alegerea de a ma muta în China a fost una bazată strict pe intuiție, însă acum cred că a fost cea mai buna decizie ce o puteam lua.
Țintesc spre a deveni un lider global, iar pentru asta am nevoie de experiențe mai puțin ușoare pentru a învăța, înțelege și conecta societatea în care ne aflăm.

– Care este cheia succesului în Shanghai? Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o acolo?
Dorina Chihaia: Ambiția, persuasiunea, precum și dorință de muncă. Dacă nu ai o personalitate suficient de puternică, riști să fi copleșit de modul rapid în care se desfășoară lucrurile. Fiind un oraș cosmopolit cu 26 milioane de oameni, ai nevoie să stai alert, dar în același timp să îți și placă stilul acesta de viață.

– Ce ai lăsat în România?
Dorina Chihaia: Familia, prietenii și dorul de biserică. După mulți ani, am redescoperit că este singurul loc în care am simțit cu adevărat pace și fericire interioară.

5 9 votes
Article Rating


Articolul precedentManagerii marilor companii se implică în campania de vaccinare. Zilnic, sute de ieșeni și angajați Antibiotice Iași se vor vaccina în cadrul Centrului de vaccinare a+
Articolul următorUAIC ar putea înființa extensiuni universitare la Focșani
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments