Proiectul Soluții colaborative pentru comunitate se apropie de finalul primei etape – înregistrarea provocărilor comunității. 31 ianuarie este ultima zi când ieșenii mai pot înscrie pe https://solutiicolaborative.ro aspectele care îi împiedică să se bucure mai mult de viața în orașul nostru. Pe platforma lansată la începutul lunii noiembrie sunt înscrise, momentan, peste 100 de probleme. Cele mai multe semnalări sunt din domeniile Mobilitate, accesibilitatea și siguranța circulației și Spații publice. Pe al treilea loc, ca număr de probleme înscrise, este domeniul Sănătate și mediu.
Până la această dată, provocările cel mai des menționate sunt lipsa spațiilor verzi, a spațiilor amenajate pentru activități sportive și recreative în aer liber, lipsa infrastructurii adecvate pentru bicicliști și pietoni. O dată etapa înscrierii problemelor încheiată, va urma, în februarie, etapa de prioritizare prin vot public. Cetățenii vor putea alege, pe platforma https://solutiicolaborative.ro, provocările cele mai relevante pentru ei din fiecare domeniu strategic de dezvoltare. Dintre acestea vor rezulta cele șapte probleme pentru care vor fi create soluțiile colaborative, prin implicarea atât a cetățenilor afectați de probleme, cât și a specialiștilor din mediul academic, administrativ, de afaceri sau ONG, a transmis Primăria Municipiului Iași.
Demarat în august 2020 și prevăzut să se încheie în iulie 2021, proiectul urmărește să implice cetățenii în identificarea a 7 probleme complexe și relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a orașului. Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluții inovatoare, centrate pe cetățeni, punând împreună cunoaștere și resurse din comunitate. Soluțiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizații, actori privați și autorități locale. Proiectul Soluții colaborative pentru comunitate face parte din măsurile pe care Municipiul Iași și le-a asumat atunci când a devenit, în 2018, membru al inițiativei internaționale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP). Asociația CIVICA, împreună cu mai mulți reprezentanți ai comunității preocupați de guvernarea deschisă, a propus Primăriei Iași dezvoltarea unui mecanism de participare publică și co-crearea de soluții pentru diverse problemele din comunitate. Acest mecanism este testat și implementat, în prezent, prin proiectul Soluții colaborative pentru comunitate.