Gașca celor care distrug flora și pădurile din Iașului se mărește. Pădurarilor și șefilor corupți din silvicultura ieșeană, drujbarilor de profesie și tăietorilor ilegali de păduri, li s-au adăugat și pasionații de offroad. Activiștii de mediu din Iași au de luptat acum cu o nouă amenințare asupra naturii, venită din partea practicanților de offroad și a duplicității acestora, a lipsei de caracter și de orice fel de responsabilitate față de natură.
“În toamna 2019, primăvară lui 2020, găsim pădurea înțesată de benzi marcate Adventure 4×4 folosite pentru traseele lor. Un coleg le scrie frumos să le strângă. Ne spun că Direcția Silvică nu i-a lăsat să le strângă pentru că nu au mai avut voie în pădure după competiție. Noi primeam semnalări că sunt tot în pădure, weekend de weekend, așa că scriem la Direcție, care ne spune că nu e nimic adevărat și aveau obligația să le fi strâns. Sunt atâtea concursuri, alergare, biciclete… Mai sunt scăpări, dar benzile sunt în general colectate. O fi atât de greu să-ți dai fundul jos din mașină și să arăți un minim de respect pentru natură și ceilalți colectându-ți gunoiul?? Dar situația continuă. Pentru că una din zonele împânzite de benzi erau singura locație pe care o știm că mai are o populație viabilă de Papucul Doamnei, le comunicăm și că trebuie revizuite traseele, că sunt specii protejate. Nici un răspuns. La întâlniri în teren le-am spus și față în față unor practicanți de offroad ce riscă să distrugă. Ridică din umeri. Ăsta e comportament de iubitor de natură? Ne facem iluzii considerând că oamenii ăștia pot înțelege că impactul lor e nesustenabil?”, au relatat membri grupului civic Codrii Iașului.
Specii rare de flori, distruse de cursele off-road
Practic, activiștii de mediu acuză „arăturile” pe care boliizii 4×4 le fac prin flora protejată de lege, și aici vorbim, printre altele, de Papucul Doamnei, floare protejată prin Decret Regal încă din 1938, care este distrusă în mod constant de mașinile de offroad în zona Bârnova-Repedea.
„Activitatea motorizată prin pădure, în special practicată constant, degradează grav habitatul prin tasarea solului. Este la fel de grav, dacă nu mai grav decât tăierea arborilor. În acest habitat regenerarea naturală a pădurii nu mai este posibilă. Puietul de arbori si arbuștii este distrus, iar specii vegetale rare, precum orhideele (inclusiv Papucul Doamnei, prezent la Bârnova doar pe câteva pante abrupte), dispar. Multe animale (amfibieni, reptile cu habitat în ravenele preferate de offroaderi) sunt strivite de roți. Atenție, sunt specii prea lente pentru a se retrage din calea vehiculelor, sau se bazează pe colorit criptic și nu fug, iar galeriile de rozătoare sunt distruse! În noul sol tasat nu pot trăi și nu-și pot face adăpost nevertebrate și microvertebrate. Cele mai multe plante din pădure nu se pot dezvolta pe solul tasat. Inclusiv rădăcinile arborilor maturi sunt afectate, cu efect asupra sănătății și longevității copacilor. Măcar și ăsta este un motiv pentru care silvicii ar trebui să fie direct implicati în stoparea acestui fenomen. Într-un asemenea habitat degradat biodiversitatea este redusă la maxim, putem avea copaci dar nu pădure” a opinat biologul specialist în Ecologie și Protecția Mediului, Ștefan Aniței.
Marea defrișare, prefațată printr-o amenințare
Dat fiind acest aspect, activiștii de mediu au sesizat Direcția Silvică Iași pentru a interveni, mai ales că acțiunile celor de la Adventure 4×4 aveau un real impact negativ asupra biodiversității în fondul forestier aflat în administrarea Romsilva.
Surpinzător, reprezentanții Direcției Silvice Iași nu au aplicat același exces de zel și promptitudine ca în cazurile în care au intervenit pentru a alunga familii cu copii de la plimbare educativă, la picior, de pe traseele pe care le-au anunțat public ca marcate, ci au sugerat activiștilor de mediu să sesizeze acest aspect la Poliție.
“Am făcut sesizare către Romsilva și de acolo ni s-a sugerat să ne adresăm Poliției. Când am ajuns la Poliție să sesizăm aspectele constatate, am rămas neplăcut surpinși să constatăm că o inițiativă civică se întoarce împotriva noastră. Am fost convocați mai muți membri ai comunității Codrii Iașului și descusuți ce căutam noi în pădure, punându-ne expres în vedere să nu mai intrăm în pădure, până nu vom avea acceptului domnului Doncean, dacă vrem să fie bine “, au declarat reprezentanții comunității Codrii Iașului.
Practic, șeful Romsilva s-a folosit de Poliție pentru a-i îndepărta pe activiștii de mediu din pădurile din jurul Iașului unde se întâmplă multe ilegalități, acest lucru nefiind altceva decât o hărțuire, o formă interlopă de presiune pusă în operă cu concursul unor iresponsabili din Poliție. Coincidență sau nu, această situație incredibilă, acest abuz grosolan, vine cu câteva zile înainte de aprobarea unor defrișări controlate, fiind estimat un volum brut de 35.535 metri cubi de lemn ce va pleca din pădurile din jurul Iașului către firmele care se ocupă de prelucrarea lemnului.