Investiții importante pentru restaurarea a patru monumente din Iași

0
199
COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria Municipiului Iași pregătește documentația necesară pentru restaurarea a încă patru importante monumente din oraș. Documentațiile aferente au fost votate de consilierii locali în ședința de vineri, 29 ianuarie. Astfel, municipalitatea ieșeană va solicita finanțare europeană pentru reabilitarea Mănăstirii Galata. Pentru realizarea documentației tehnico-economice necesare urmează a fi alocată suma de 476.000 lei, cu TVA. Ansamblul monument istoric este compus din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582 – 1583), Palatul Domnesc (1726 – 1728), turnul clopotniță (1584) și zidul de incintă (1584).

În ceea ce privește proiectul de restaurare a „Monumentul Eroilor Diviziei 2-a Cavalerie” (cunoscut și ca Statuia Cavaleristului în atac din Iași sau „Șarja de la Prunaru”) va fi alocată suma de 723.504,93 lei, cu TVA. Durata estimată de realizare a lucrărilor este de 14 luni.
Monumentul din bronz a fost realizat de către sculptorul Ion C. Dimitriu-Bârlad, fiind dezvelit la data de 29 mai 1927. Pe soclul monumentului sunt evocate, prin basoreliefuri, patru bătălii importante ale Diviziei a II-a Roșiori: Prunaru, Nistru, Tisa – Budapesta și Maghyerus (Măgheruș).

Soclul este situat în fața magazinului universal SuperCopou, vizavi de intrarea principală în Grădina Copou, fiind inclus pe Lista monumentelor istorice în anul 2004. De asemenea, Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul de reabilitare a aleilor din zona Monumentului Eroilor 1916 din Cimitirul „Eternitatea”, a transmis Primăria Iași.

Pentru acest proiect municipalitatea va aloca suma de 677.589 lei, fără TVA. Durata estimată de realizare a lucrărilor este de 6 luni. Suprafața aleilor este de 307,12 metri pătrați, iar platforma monumentului de 342,88 metri pătrați. Suprafața de 650 metri pătrați va fi reabilitată prin desfacerea stratului de uzură existent și prin montarea de dale de granit și (parțial) marmură albă. În zona monumentului vor fi montate (pe un suport din beton armat) trei steme: stema României Mari (4 x 4 metri), stema României Mici (2×2 metri) și stema Transilvaniei (2 x 2 metri).

Pe 20 aprilie 2020 a fost aprobat documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru același proiect, dar care viza modernizarea cu plăci din beton de ciment. Având în vedere importanța obiectivului, care în acest an a fost inclus pe lista monumentelor istorice, se propune ca aleile să fie realizate din dale de granit.

Primăria Municipiului Iași va reabilita și monumentul Obeliscul cu Lei. Un proiect de hotărâre în acest scop a fost votat de Consiliul Local în ședința de vineri, 29 ianuarie. Suma alocată pentru realizarea investiției este de 1.241.698,63 lei, cu TVA. Durata estimată de realizare a lucrărilor este de 14 luni.

Vor fi executate lucrări de biocidare (distrugerea microorganismelor), extragere de săruri, îndepărtare a depunerilor aderente, îndepărtare a completărilor necorespunzătoare cu mortar, curățare a suprafețelor (chimică și mecanică), tratare a fisurilor, chituire și completare volumetrică cu mortare de restaurare, consolidare și hidrofobizare (tratament care duce la anularea absorbției de apă). Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural (corpuri de iluminat cu lămpi led), unui sistem de televiziune cu circuit închis (patru camere video) și a unui sistem de sonorizare.

Cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, obiectivul a fost realizat de Gheorghe Asachi, între anii 1834 – 1841. Leii au fost sculptați la Lvov (Polonia), unde Asachi își făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei, respectiv a domnitorului Mihail Sturdza (amplasate pe laturile est și vest).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments