Epopeea detaşărilor la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a luat sfârşit. Este vorba de cele două cazuri care au reţinut atenţia mass-media săptămâna trecută. Bazate pe prevederile unei legi (55/2020) care interzic organizarea de concursuri, dar deschid uşile doar pentru unii candidaţi la joburi în instituţii de stat, detaşările respective au încetat brusc odată cu publicarea lor. Practic, locurile vacante din majoritatea instituţiilor de stat pot fi ocupate doar prin detaşare şi numai de către persoane care vin tot din instituţii de stat – din primării şi consilii judeţene, de exemplu, care pot să organizeze concursuri de angajare.
În urma dezvăluirilor celor de la Recorder, Simona Iancu, fosta chelneriță care a fost angajată prin detașare, ca inginer la Administrația Bazinală Ape Prut-Bârlad, și-ar fi dat demisia pe data de 08 februarie. Tot atunci, conform celor publicate, și-ar fi încheiat activitatea și directorul tehnic, Gabi Musteață, cel care a povestit în detaliu întreaga poveste.
În ultima sa zi la birou, conform ziarului Adevărul, Gabi Musteaţă a primit un singur mesaj din partea directorului Administrației Bazinală Ape Prut-Bârlad Petru Avram: ”Mi-a transmis, prin cei de la Resurse Umane, să eliberez biroul şi să predau totul până la ora 15.30.Luni a fost ultima lui zi de muncă, fiind somat să predea cheia de la birou și laptopul de serviciu „cel târziu până în ora 15.30”. Acum speră să-și câștige dreptatea în instanță, după ce a contestat desființarea subită a postului pe care-l ocupa. Nu m-am întâlnit cu el astăzi”. Acum, acesta așteaptă ca justiția să facă dreptate în cazul său.
De asemenea, tatăl directorului general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române a profitat de legea slabă şi s-a detaşat la Administraţia Bazinală de la Iaşi. Stelian Meţler, pensionat din funcţia de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, a fost mai întâi angajat la ABA, apoi detaşat după intrarea în vigoare a Legii 55. Potrivit „Reporter de Iaşi”, detaşarea lui a încetat brusc tot pe 4 februarie.
În ciuda declarațiilor publice ale membrilor de la vârful Guvernului, care au promis că vor face dreptate la Apele Române, nimeni nu a încercat deocamdată să-l păstreze în sistem pe Gabi Musteață, un inginer cu 25 de ani de experiență.
De unde a pornit scandalul
Jurnaliștii de la Recorder au arătat cu înregistrări din interior cum sunt ocupate funcțiile din instituțiile publice. Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre acest fenomen, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești, spunea recorder.ro.
Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași, timp de mai mulți ani.Directorul ABA Prut-Bârlad ne-a spus ieri că fata obţinuse calificative bune după prima lună de probă. Mai mult, Petru Avram a adăugat că acum are aceeaşi problemă, respectiv găsirea unei persoane în condiţiile aceleiaşi legi pentru dispecerat.
Singurul care a rămas pe poziții este directorul Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, care a decis, în numele instituției, angajarea celor mai buni avocați din Iași specializați în litigii de muncă, pentru a-l împiedica pe Gabi Musteață să câștige în instanță și să revină la Apele Române, mai scriu jurnaliștii de la Recorder.ro. Motivul invocat pentru angajarea unor avocați din exterior este că juriștii instituției „sunt prea ocupați”