Asociația EURONEST reactioneaza la Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătății la Spitalul Lețcani

0
149

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a prezentat Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății prin care erau constate o serie de disfuncționalități ale unității spitalicești de la Lețcani. Având în vedere cele prezentate, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a transmis un comunicat prin care contestă o mare parte din cele prezentate în raport.
Am luat act, cu indignare, de declarațiile făcute pe, 8 februarie a.c, în cadrul unei conferințe de presă, de conducerea Consiliului Județean Iași, pe marginea Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății la Spitalul de la Lețcani. Verificarea a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 2020. Până astăzi, nu am fost informați nici cu privire la efectuarea controlului, nici cu privire la rezultatele acestuia, deși obiectivul verificat este în proprietatea EURONEST, nu a Consiliului Județean Iași (care a avut un reprezentant cooptat în echipa de verificare ), nici a Consiliului Județean Neamț (pe care nu l-a întrebat nimeni dacă dorește să desemneze un expert în echipa de verificare), și nici a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași. Dacă am fi fost solicitați să furnizăm informații, pe perioada controlului, cele mai multe dintre constatări nu ar mai fi existat astăzi în Raport. Vom uza, însă, de dreptul la contestație, cu atât mai mult cu cât există dovezi certe și irefutabile care demonstrează că raportul a fost întocmit fie cu neglijență, fie cu rea-credință, se arată în comunicat transmis de Agenția EURONEST.
În raport au fost semnalate o serie de deficiențe care afectează desfășurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Însă, Asociația EURONEST vine cu clarificări în aceste situații.

„Unele dintre ventilatoare nu poartă marcajul CE”, spune echipa de control. FALS. Toate ventilatoarele au marcajul CE, dar în cazul unora dintre ele este aplicat distinct, pe cablul de alimentare (a se vedea foto). Era suficient să vrei să îl vezi. O simplă precizare: dacă etichetele sau declarațiile de conformitate ar fi lipsit, lucrătorii vamali nu ar fi permis importul și nu ar fi fost emise declarațiile vamale.
2. „Paturile din secția ATI nu dispun de etichetă și nu poartă marcajul de conformitate CE și nici nu se poate preciza tipul, seria și producătorul lor”, scrie în Raport. FALS. Echipa de control trebuia să ridice, cu telecomanda, unul dintre capetele patului și ar fi observat, dedesubt, marcajul CE aplicat într-un loc unde nu riscă să fie deteriorat (a se vedea foto). Trebuie să și vrei să te uiți, să cauți, ca să găsești…
3. TOATE echipamentele din dotarea Spitalului Lețcani au etichete de conformitate CE, certificate/ declarații de conformitate și respectă standardele în domeniu. Nu o spunem noi, ci o spun chiar inspectorii Corpului de Control: „(…) în urma verificărilor tehnice s-a constatat că parametrii măsurați se încadrează în limitele prevăzute în standardele aplicabile” (pag. 16). Au fost verificate următoarele: monitoare; ventilatoare; defibrilatoare; electrocardiograf; injectomat; infuzomat; paturi ATI. De asemenea, inspectorii constată „prezența împământării la instalația electrică” (pag. 16) în saloanele unde s-au făcut verificări.
4. „Unele dispozitive medicale nu apar în baza de date europeană EUDAMED” (pag. 17-20), mai notează corpul de control. Totuși, în același Raport se consemnează că, „atât timp cât există marcajul de conformitate CE și un organism notificat CE, aceste dispozitive medicale pot fi legal introduse pe piață”. TOATE echipamentele de la Lețcani au marcaj CE și organism notificat menționat explicit. Trebuie doar să vrei să îl găsești…

Ce spune CJ

Raportul a scos în evidență și faptul că eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinire, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare.

„Interesul și prioritatea ZERO a noastră, a Consiliului Județean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficiențe și să menținem capacitatea de intervenție în prevenirea și combaterea Covid-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roșu și cu alți specialiști din domeniu și cred că este cea mai bună soluție pentru siguranța pacienților și a personalului medical. Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizații. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când prețul plătit pentru folosirea improvizațiilor au fost viețile omenești. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienții și medicii din cauza „politicii cârpelilor” pe are vechea administrație a abordat-o cu spitalul de Lețcani, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Asociația EURONEST declară ca s-a încercat, în repetate rânduri, predarea acestor documentații.

Documentația a fost predată de 2 ori: odată, în format electronic, în luna octombrie, imediat după finalizarea recepției la terminarea lucrărilor și, din nou, în luna decembrie 2020 (după finalizarea misiunii de control). Așa cum se precizează și în Raport (pag. 12), între părți (comodant și a comodatar) a fost încheiat Procesul-verbal de predare-primire nr. 2185/15.10.2020 unde se consemnează faptul că au fost puse la dispoziție și, suplimentar, ca dovadă a predării, au fost anexate print-screen-uri cu documentele predate, următoarele:
o Certificate de conformitate CE pentru toate echipamentele (dacă aceste documente nu ar fi existat, nu ar fi trecut de Vama Iași și nu s-ar fi putut realiza importul; există declarații vamale în care sunt consemnate toate certificatele CE);
o În format electronic și fizic (o mașină de documente), manuale și fișe tehnice, în limba română (parțial), engleză (toate) și turcă (atunci când manualele erau și în limba turcă), pentru echipamentele medicale, certificate de calitate și certificate de garanție pentru echipamente și spital, în ansamblu;
o În mod eronat, se consemnează că nu există manual de utilizare pentru analizorul de gaze Siemens RAPIDpoint 500 (există și a fost predat atât în format electronic, cât și fizic, în limba română). Nu putem găsi o explicație rezonabilă care să justifice de ce conducerea de la acea dată a comodatarului nu a pus la dispoziția echipei de control aceste documente, ba, dimpotrivă, a informat, în scris, echipa de control „că nici unul dintre aparatele prezente în laborator nu are nici unul dintre următoarele documente: certificat de conformitate, certificat de garanție, proces-verbal de punere în funcțiune, proces verbal de instruire, fișa tehnică a aparatului” (pag. 27). Dacă ni le-ar fi solicitat, le-am fi putut transmite cu ușurință, ele existând toate, și la sediul nostru, în format electronic.

Mai mult decât atât, EURONEST a anunțat că posibilele prejudicii ar putea fi recuperate în instanță.

Apreciem ca fiind de o maximă gravitate citarea trunchiată a unor informații din documente oficiale, la fel cum considerăm inadmisibil ca, într-un document de control, să fie inserate informații neverificate, care pot fi ușor demontate. Atragem din nou atenția că afirmațiile hazardate vehiculate în spațiul public sunt de natură a crea grave prejudicii EURONEST, atât în relația cu furnizorul (care asigură mentenanța și garanția Spitalului Mobil), cât și în relația cu alte entități cu care avem dezvoltate parteneriate în cadrul celor 6 proiecte aflate în implementare sau contractare, prejudicii pe care ne rezervăm dreptul să le recuperăm în instanță, se mai arată în comunicatul Asociației.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments