De două săptămâni de zile, Institutul de Psihiatrie Socola a rămas fără cel care a fost angajat să supra legalizeze toate deciziile conducerii acestui spital. Începând cu data de 27 ianuarie 2021, chiar în ziua în care o serie de angajați erau convocați să compare în fața Comisiei de Disciplină a Institutului de Psihiatrie, juristul Corneliu Prepeliță a fugit la propriu din spital, înainte de începerea lucrărilor comisiei în cadrul căreia deținea calitatea de consilier juridic. În aceiași zi a fost schimbat din funcția de consilier juridic a Comisiei de Disciplină și zilele urmatoare din restul comisiilor, semn că s-au pierdut pe drum multe verigi din lanțul slăbiciunilor care îi lega și îi făcea inseparabili pe Prepeliță și Bogdan Șaramet, managerul spitalului. Totodată, începând din data de 27 ianuarie și până astăzi, juristul Corneliu Prepeliță nu a mai semnat nici o hârtie oficială. În locul lui semnează Adriana Medvichi.
De legalitatea actelor de la Socola se ocupă o infractoare condamnată
Reamintim faptul că în noiembrie 2017, Curtea de Apel Iași a condamnat-o pe Adriana Medvechi, jurist la Socola la acea data și membră a comisiei de examinare, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a desfășura activitatea de membru evaluator în comisii de evaluare în cadrul concursurilor pentru funcționarii publici, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 29-30 aprilie 2014, Ştefan-Lucian Burlea, împreună cu Iulian Popa şi Adriana Medvichi, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii medicale, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate. În continuare, comisia de examinare a semnat un proces-verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată ,,admisă’, inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare. Ulterior, inculpatul Ştefan-Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.
Control judiciar pentru juristul de la Socola
Cu un jurist dat dispărut, aflat în prag de a fi cercetat penal, și unul în exercițiu, cu coadă penală, Spitalul Socola se situează în acest moment într-o situație de Guiness Book. Potrivit unor surse judiciare apropiate 7Est, motivul pentru Corneliu Prepeliță nu mai are drept de semnătură în cadrul spitalului pe ale cărui state de plată încă mai figurează, este un control judiciar prin care acestuia I se interzice pentru o perioadă de timp să certifice prin semnătură calitatea de jurist.
“Nu pot spune sută la sută despre care din sesizări este vorba, dar tind să cred că e vorba ori de proiectul cu țevile de apă rece la care a fost realizată în fals recepția, ori în legătură cu emiterea unor decizii de asistent medical coordonator pentru persoane care nu îndeplineau criteriile pentru ocuparea funcției de asistent șef. Mai exact, pentru a pune presiune pe asistenții șefi medicali care au susținut un concurs și l-au câștigat, ca să îi facă să își dea demisia, a numit el persoane prin decizie internă, pe aceiași funcție dar care nu exista în statul de funcții . Mirela Popeanu, Manuela Amăriuței, Carmen Popa sunt doar câteva din persoanele care au avut decizie de asistent coordonator, decizie ilegală de altfel”, a declarat pentru 7Est, sub protecția anonimatului, un angajat din cadrul institutului.
Blestemul asistenților concediați abuziv
De numele lui Corneliu Prepeliță se leagă și concedierea abuzivă a celor 93 de cadre medicale pe care Prepeliță și Șaramet i-au dat afară pe motiv că nu sunt bani pentru ei. La nici o lună după ce a venit la conducerea spitalului Adrian Șaramet, Prepeliță a început să acuze vechea conducere că a băgat în faliment Institutul de Psihiatrie Socola Iași, prin angajarea unui număr de 93 de cadre medicale, fără a calcula impactul bugetar. Datele contabile spun cu totul altceva și dovedesc lipsa valorii de adevăr a planului de restructurare colectivă pus la cale de Șaramet și Prepeliță. Conform bilanțului contabil din 31 martie, dată la care cei 93 de asistență erau încă angajați – 87.25% reprezinta cheltuieli de personal. Următorul bilanț din data de 30 iunie, dă un procent de 87,18% cheltuieli de personal, asta după ce fuseseră disponibilizați cei 93 de asistenți. În concluzie, au făcut o economie de 0,07% prin faptul ca au dat afară 93 de cadre medicale, iar Institutul nu era în faliment conform celor declarate de managerul Adrian Bogdan Șaramet și juristul șef Corneliu Prepeliță. Practic, cei doi au mințit cu premeditare pentru a putea pune mâna pe paturile de paliație.
Cumul de infracțiuni la Socola
Potrivit Bugetului Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, această unitate medicală a terminat de finalizat și a plătit toate investițiile conform filelor de buget emise de Ministerul Sănătății. La rubrica Nr. Crt 43 – Investiții în condițiile legii, se regăsesc finalizate și achitate investiții precum ambulanța sau refacerea sistemului de apă.
“Cel puțin două dintre investiții – alimentarea cu apă rece și Clinica 3 Femei, nu sunt realizate nici măcar în proporție 50% , dar sunt achitate în totalitate. Important e că banii au fost cheltuiți, plicul încasat, restul e de povestit nepoților”, susțin surse din cadrul spitalului.
Potrivit acestora, unu dintre motivele pentru care s-a rupt legătura dinte Șaramet și Prepeliță este acela că juristul a luat documente din spital și le-a folosit în spațiul public, pentru a regla niște polițe. Astfel, Prepeliță a încălcat GDPR-ul, publicând facturi ce conțin CNP-uri, serii de CI, numere de înmatriculare etc. În acest caz s-au făcut sesizări la dataprotection.ro și la începutul acestei săptămâni, la Socola a avut loc o ședință de urgență cu privire la răspunsul care trebuie oferit celor de la autoritatea datelor cu caracter personal.
Potrivit legii, încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Totodată, sustragerea ori distrugerea unui înscris care se află în păstrarea ori în deținerea unei persoane dintre cele prevăzute în art. 176 se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.