Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași pregătește până la finalul lunii februarie, o amplă campanie de achiziții a mai multor loturi de medicamente. Astfel, pe data de 18 februarie este programată licitația pentru achiziția unui număr de 142 de loturi de medicamente psiholeptice, psihoanaleptice, antiepileptice. Valoarea estimată a contractului este de 4.398.939 lei, fără TVA, respectiv 900.000 euro.
Aceste loturi de medicamente sunt dublate de o altă procedură de licitație care vizează achiziția mai multor echipamente de protecție. Valoarea estimată a acestui contract este de 500.000 euro, fără TVA.
Față de această explozie de achiziții, cu o valoare cumulată de 1,4 milioane de euro, achizițiile anilor precedenți s-au situat , constant, în jurul valorii de 600.000 euro. Astfel, în 2020, Institutul de Psihiatrie Socola a achiziționat medicamente de 1.639.567 lei, iar în 2019, bugetul prevăzut pentru achiziția de medicamente și materiale sanitare a fost de 1.695.794 lei.
Stocuri de medicamente supralicitate
O astfel de discrepanță între alocările bugetare pentru achiziții, nu are cum să nu nască suspiciuni, mai ales în contextul unei perioade sanitare pandemice. Practic, în 2020, anul pandemic de debut, în cadrul Spitalului Socola au fost sistate internările curente, fiind acceptate doar internările care reprezentau urgențe, situație în care media pacienților s-a situat între 450-470 de bolnavi, în condițiile în care Institutul de Psihiatrie are aprobat un număr de 820 de paturi de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Situația este cu atât mai sfidătoare cu cât sumele alocate în 2019 și 2020 sunt aproape identice, în condițiile în care pacienții au fost mult sub jumătatea normativului, iar medicamentele achiziționate nu au putut fi administrate. Mai mult, în condițiile în care există surplus de stocuri de medicamente în cadrul Spitalului Socola, suma acordului cadru pentru medicamente în 2021 este cu aproape 150% mai mare față de 2019 și 2020.
Șaramet, pe statele de plată ale Ropharma
Decalartie-de-avere-si-interese-Saramet-Adrian-BogdanCei care ar trebui să lămurească aceste aspecte de cheltuire nejustificată a fondurilor publice, printr-o posibilă favorizare a unor producători farmaceutici, sunt cât degetele de la o mână. Creierul acestui tun este managerul Bogdan Șaramet, angajat și la compania Ropharma S.A. Potrivit declarației de avere a mangerului interimar de la Socola, completată în cursul anului trecut, acesta a încasat de la Ropharma suma de 20.000 lei. În declarație nu se precizează calitatea lui Șaramet în această firmă, practice lipsește însăși justificarea pentru care managerul de la Socola a fost retribuit cu această sumă, la mijloc existând și un ușor conflict de interese.
Sponsorizări ciudate și terapie pentru avuție
Un alt pion în acest angrenaj este doctorul Șerban Turliuc, președinte al Consiliului de Administrație și medic șef pe Secția 1 Femei. Pe lângă funcțiile de la Socola, Șerban Turliuc mai desfășoară o activitate didactică, retribuită, la UMF, dar și o activitate medicală la SCM Confidens, o firmă la care este acționar, al cărui obiect de activitate este materializat printr-un cabinet cel puțin ciudățel situat în Nicolina, în care doctorul Turliuc, alături de soția sa, Dana Mihaela Turliuc și asociatul Buraga Constantin Vladimir, desfășoară activități de terapie de cuplu. Dincolo de aceste activități generatoare de venituri suplimentare, peste salariul de 40.000 euro/an, ridicat de la Socola, Turliuc este beneficiarul unor contracte de sponsorizare cel puțin ciudate. În cursul anului 2019, prin intermediul lui Șerban Turliuc, spitaltul Socola a primit diverse “ofrande” din partea unor agenți farmaceutici, constând în mijloace materiale în valore de 2.772 lei și sponsorizări de ordin financiar în cuantum de 33.000 lei, din partea Terapia SA (al doilea producător de medicamente din țară) și Angelini Pharmaceuticals, importatorul pastilelor pentru gât Tantum Verde.
Nicio combinație fără Prepeliță
Din aceiași rețea mai face parte și Raluca Ioana Prepeliță, director medical interimar, subordonată ierarhic, ca medic primar, șefului de sectie dr. Șerban Turliuc și tot ierarhic, președintelui CA, același dr. Șerban Turliuc. Raluca Prepeliță este cea care a făcut caietele de sarcini pentru aceasta licitație.
“Este o acțiune premeditată de devalizare a bugetului Institutului de Psihiatrie Socola, prin realizarea unei investiții în medicamente care vor expira din lipsă de pacienți, criză provocată de directorul medical interimar actual și comandat CPPUPU, dr. Raluca Ioana Prepeliță, care a interzis internările în regim normal, acceptând doar internările realizate prin camera de gardă în regim de urgențe, pentru că se decontează mult mai mulți bani prin realizarea internările în regim urgență, decât în regim normal”, susțin surse din cadrul spitalului.
De această licitație trucată, care ar putea conține câteva elemente de ordin penal, nu sunt străine nici economista Bozaru Alina Genoveva, șef Serviciu Achiziții sau economista Alina Aștefănoae, directorul economic al Institutului de Psihiatrie Socola Iași.