Gogoșile sunt un desert simplu. Însă, le poți face acasă în mai multe variante. Nu sunt necesare abilitați speciale, doar răbdare. Uite cum se fac gogoșile cu cidru de mere și scorțișoară, ca la americani!
Gogoși cu cidru de mere și scorțișoară
Gogoși cu scorțișoară sunt și gustoase și sănătoase. Gogoșile se pot face în zeci de feluri, cu drojdie sau fără. De pildă, americanii fac gogoși cu cidru de mere și scorțișoară.
Ingrediente
- 700 ml cidru de mere
- 130 g zahăr
- 4 lingurițe și jumătate scorțișoară
- 450 g făină
- 85 g zahăr brun
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță sare mare
- 1/2 linguriță nucșoară, râșnită
- 6 linguri unt topit și răcit
- 2 ouă mari, bătute
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
- Într-un castron mic amestecați zahărul alb cu o lingură de scorțișoară. Lăsați deoparte.
- Într-o oală puneți cidrul la fiert. Se lasă 10-15 minute sau până când cantitatea se reduce semnificativ. Vom avea nevoie de circa 240 ml.
- Într-un castron mare amestecați făină, zahărul brun, praful de copt, sare , nucșoară și restul de scorțișoară
- Amestecați cidrul cu ouă și untul topit, într-un castron.
- Turnați lichidul peste mixul de faină și amestecați bine.
- Dați castronul la frigider pentru o oră. Împărțiți coca în două părți.
- Încingeți ulei într-un vas adânc.
- Pregătiți blatul de lucru cu făină. Întindeți coca și formați gogoșile.
- Prăjiți gogoșile pe ambele părți, scoateți-le pe o farfurie cu prosop de hârtie pentru surplusul de ulei ( 30 de secunde), apoi dați-le prin mixul de zahăr și scorțișoară.
Gogoși cu scorțișoară. Secrete din bucătărie
- Nu pune mai mult zahăr în compoziția de gogoși, oricare ar fi rețeta, pentru că nu vor mai crește la fel de bine.
- Nu pune mai multă drojdie decât este indicat. Nu le va face să crească mai mult, dar vor ieși goale înăuntru.
- Nu adaugă prea multă făină la frământat pentru că nu mai cresc, însă poți folosi și puțin ulei în loc de făină.
- Uleiul pentru prăjit trebuie să fie bine încins, dar să nu fumege.
- Gogoșile trebuie prăjite la foc mic pentru a crește și pentru a se coace la interior. La foc mare, se rumenesc repede și rămân crude în interior.
- Ai răbdare că aluatul cu drojdie să crească. Durează de la jumătate de oră la o oră jumătate, în funcție de drojdie și de tipul de făină.
- Gogoșile prăjite trebuie scurse bine și lăsate pe un șervet absorbant pentru a nu fi uleioase.