Etna, cel mai activ vulcan din Europa, continua sa arunce in aer magma incandescenta si nori de cenusa pentru a cincea oara in cateva zile, putand fi vazute pana in Catania.
Potrivit expertilor, spectacolul de foc face parte din eruptia stromboliana care se numara printre activitatile normale ale vulcanului inalt de 3.300 de metri.
„Etna ne ofera un show zilele acestea”, a spus Marco Neri, un expert in vulcanologie si membru al INGV, Institutul national italian pentru geofizica si vulcanologie.
„Este cu siguranta cea mai puternica explozie de pe craterul sudic, care a fost descoperit in 1971. Nu am mai vazut astfel de explozii inalte de ani, dar pentru moment nu exista risc pentru populatie, in afara de fumul care poate crea probleme de respiratie pentru cateva ore si cenusa care acopera cladirile si strazile”.
Luni, la ora 23.00 locala, fantana de lava, inconjurata de nori uriasi de fum, a ajuns la 1.500 de metri inaltime, in timp mii de fragmente de roca au fost aruncate din crater catre cer la cativa kilometri departare.
„A fost cu siguranta una dintre cele mai spectaculoase eruptii din ultimele decenii”, a spus Boris Behncke, vulcanolog la National Institute of Geophysics din Catania.
„Etna face lucruri normale, chiar daca de fiecare data pare sa fie mai mare, mai puternic, mai colorat si mai amenintator”.
Cea mai lunga eruptie a avut loc in iulie 1614, cand activitatea exploziva a durat 10 ani si vulcanul a aruncat mai mult de un miliard de metri cubi de lava, acoperind 21 de kilometri patrati.
Cea mai cunoscuta si mai distructiva eruptie a avut loc in 1669, cand lava, insotita de cutremure, a ingropat zeci de orase si chiar a ajuns la mare.