„Nu am sa stau sa privesc cum fratia penalilor nu vrea sa lase tara din mana si semneaza aliante la fel de usor cum si-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul functiilor, nu voi fi un presedinte comod asa cum vor cei certati cu legea. Eu voi vorbi pentru oameni si voi fi alaturi de ei.
Deputatilor care nu sunt prinsi in mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj si asumare. Curajul de a merge in alegeri anticipate si asumarea ca nimic bun nu mai poate iesi din aceasta structura parlamentara. Nu avem dreptul sa permite recapturarea institutiilor statului. Poporul este detinatorul real al puterii in stat si este cel care poate sa transeze aceasta situatie. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor si al tarii”, a spus Maia Sandu intr-o declaratie de presa.
Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat marti neconstitutional decretul prin care presedintele republicii, Maia Sandu, a delegat-o din nou pe Natalia Gavrilita cu formarea unui nou guvern, informeaza Moldpres si Radio Chisinau.
Dupa mai multe ore de deliberare, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca decretul prin care presedintele Republicii Moldova a delegat-o in mod repetat pe Natalia Gavrilita sa formeze un cabinet de ministri este neconstitutional.
In punctul trei al aceleiasi decizii, judecatorii constitutionali au cerut fractiunilor parlamentare si institutiei prezidentiale sa recurga la noi consultari pentru desemnarea unui prim-ministru.
Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat pe 11 februarie, dupa consultarile cu grupurile parlamentare, ca a propus-o din nou pe Natalia Gavrilita in calitate de candidat pentru functia de prim-ministru, fortand practic posibilitatea declansarii alegerilor legislative anticipate.
Dupa ce Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca Parlamentul nu se poate autodizolva, presedintele Maia Sandu a anuntat ca e gata sa aleaga o alta cale pentru a declansa alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu a declarat ca totul va depinde de felul in care vor raspunde formatiunile parlamentare la apelul sau de a nu vota de doua ori la rand guvernele pe care le-ar propune candidatii desemnati pentru functia de premier.
Potrivit unor analisti politici, un scrutin inainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu sa ajunga la parghiile reale ale puterii, in conditiile in care puterile presedintelui Republicii Moldova sunt in prezent unele foarte limitate.