Beatrice Rancea, fosta directoare a Operei Naționale Române din Iași (ONRI), a fost pusă sub control judiciar, alături de alte 10 persoane. Măsura a fost luată de procurorii DIICOT, într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei.
Beatrice Rancea a fost audiată după ce procurorii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă. O altă verificare a avut loc la firma designerului Doina Levința, de la care se presupune că Rancea a achiziționat costume la prețuri umflate.
Conform procurorilor, Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor documente de cazare într-un hotel din Iași. Printre cazările respective se regăsea și cea a mamei ei. De altfel, directoarea Operei i-a decontat mamei sale octogenare și excursii pe banii instituției.
Acuzațiile care planează asupra fostei artiste, care de 10 ani conducea instituții prestigioase de cultură – Opera din București, apoi pe cea din Iași -, sunt: delapidare, fals, deturnare de fonduri. Practic, acuză DIICOT, gruparea condusă de Beatrice Rancea ar fi plătit servicii și produse fictive, iar banii veniți de la Ministerul Culturii sub formă de subvenție ar fi fost folosiți în interes personal.
„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, potrivit DIICOT.
În urmă cu un an, fosta contabilă a Operei din Iași, Alice Simona Gogan, acuza public nereguli în modul în care conducerea cheltuia fondurile instituției.
„S-au achiziționat 7-8 televizoare, 25 de aspiratoare, dar noi avem 5 femei de serviciu; s-au achiziționat 28 de calculatoare, noi suntem 10-12 oameni la birouri; 500 de becuri, 500 de neoane…”, a dezvăluit fosta contabilă în ianuarie 2020.
De altfel, Alice Gogan este și denunțătoare în cauza penală care o privește pe Beatrice Rancea.
Marius Aftaragâci, lider sindicat Artis Moldova: „Noi am mai depus sesizări, mai este un raport al Ministerul Culturii, ar trebui făcut public… A fost și un raport al Curții de Conturi.”
Anchetatorii au ridicat documente și de la Ministerul Culturii, care a anunțat că va colabora cu procurorii în această anchetă. Acte au fost ridicate și de la firma designerului Doina Levința. Una dintre pistele procurorilor este că Opera a decontat cheltuieli mai mari decât cele reale pentru costumele de scenă vândute de designer.
Procurorii au consemnat: „Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”.
Directoarea conducea un grup infracțional organizat
Alice Simona Gogan a susținut că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor de bani și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu peste 500.000 de euro.
Anchetatorii DIICOT au verificat informațiile primite, iar Corpul de control al prim-ministrului a constatat nereguli și la Opera din București, unde Beatrice Rancea fusese directoare înainte de a fi numită la Iași.
Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave.
„S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat pentru fapte presupus comise în perioada 2014-2021 de către Beatrice Rancea, Mădălina Ioana Minculescu (fiica vitregă a solistului de la Iris, Cristi Minculescu), Alighieri Iațâc, Mariana Stoiciu, Maria Eșanu, Daniela Ștefan Naforniță”, au menționat procurorii.
Aceștia au adăugat că s-a dispus extinderea urmăririi penale și pentru alte infracțiuni, precum fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată sau angajarea cheltuielilor peste limita creditelor de angajament sau a creanțelor bugetare. De altfel, procurorii DIICOT menționează că liderul grupului infracțional organizat ar fi nimeni alta decât Beatrice Rancea, managerul ONRI.
Cazări „măsluite” la un hotel din Iași: mama managerului, pe banii Operei!
Procurorii mai susțin că bugetul ONRI a fost delapidat cu cel puțin 25.270 de lei prin „măsluirea” unor cazări la un hotel din Iași.
„În perioada 1-31 octombrie 2019, au fost cazați la hotel numiții Ovidiu Teodorașcu (care avea, de altfel, contract de chirie), pentru 8 nopți, și Veacesav Anastasov (care avea contract de chirie), pentru 16 nopți. De asemenea, în luna martie 2019, pe documentele inițiale apăreau Zoe Jurian (mama managerului Beatrice Rancea), pentru 13 nopți, Ovidiu Teodorașcu, pentru 5 nopți, Beatrice Rancea – pentru 4 nopți, Gheorghe Iodache (nu era angajat al ONRI), pentru 3 nopți. Aceste persoane au fost înlocuite cu numele Viorica Petrovici (Beatrice Rancea a făcut mențiunea pe document că aceasta ar fi fost prezentă la Iași pentru «adaptare decor costume Oneghin»), cu numele lui George Popa, cu numele lui Boga și al doamnei Minculescu”, susțin anchetatorii.
Aceștia au adăugat că, din 2014 până în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat alternativ în municipiile București și Iași.
„Membrii grupului au acționat cu scopul de a obține sume mari de bani, provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile membrilor grupului infracțional vizează și în prezent subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural, prin intermediul Operei Naționale București și Operei Naționale Române Iași. Caracteristica particulară a acestor subvenții este dată de alocarea lor de Ministerul Culturii către instituțiile subordonate în baza unui contract de management încheiat în urma unui concurs de proiecte”.
Achiziții publice făcute ca pe propria moșie
Procurorii au mai menționat că nu a fost respectată legea privind achizițiile publice.
„Premisele constituirii grupului infracțional organizat au stat, pe de o parte, în faptul că organizarea de spectacole-premieră presupunea achiziții de decor și costume (ce reprezentau, în general, între 50% și 70% din valoarea integrală a devizului de cheltuieli pe spectacol), iar, pe de altă parte, reprezenta voința «exclusivă» a managerului Beatrice Rancea asupra efectuării acestor cheltuieli. Începând din 2014, Beatrice Rancea, în calitate de manager al Operei Naționale Române, împreună cu Maria Eșanu, angajată a ONRI în diferite posturi administrative, și Mariana Stoiciu, administrator al firmelor Altax SRL și Time33 Acord Design SRL București, au constituit un grup infracțional organizat. În atingerea scopului infracțional, Beatrice Rancea (lider) și Maria Eșanu (membru) s-au asigurat că achizițiile de decor vor fi realizate de numita Mariana Stoiciu, în speță prin intermediul firmelor administrate de aceasta”, au precizat anchetatorii.
Membrii grupului și-au împărțit sarcinile și au organizat condițiile pentru cumpărarea de decoruri. Potrivit procurorilor, Mariana Stoiciu a primit schițe întocmite pentru decor, în condițiile în care alegerea furnizorului de servicii trebuia să se facă prin una dintre metodele de achiziție publică (nu prin achiziție directă). De asemenea, a fost făcută o divizare a contractului de achiziție publică, în așa fel încât suma alocată deconturilor să ajungă la Mariana Stoiciu, chiar dacă legea interzice acest lucru.
O activitate infracțională susținută. Cine crâcnea, dispărea!
Anchetatorii mai susțin că, în perioada 2014-2016, prejudiciul înregistrat la ONRI a fost de 428.421 de lei (fără TVA).
„Pentru spectacolul «Lucia di Lammermoor», premieră a ONRI din 23 septembrie 2014, achizițiile de decor au fost realizate de SC Altax SRL și SC Time33 Acord Design, ambele fiind administrate de Mariana Stoiciu. Aceasta a emis, în numele SC Altax SRL, facturi fiscale în valoare de 110.084 de lei, iar, în numele SC Time33 Acord Design SRL, de 106.673 de lei. Contrar prevederilor legale, achizițiile de decor au fost divizate în două, pentru a nu depăși valoarea maximă a achizițiilor directe de bunuri și servicii, care era prevăzută la acel moment, respectiv de 133.338 de lei”, au constatat procurorii.
Conform acestora, situații similare au fost descoperite în cazul spectacolelor „Carmen”, din 18 septembrie 2015, și „Văduva veselă”, din 23 august 2016.
Anchetatorii mai susțin că, deși a fost numită manager interimar la București, Beatrice Rancea continua să controleze activitatea ONRI, în ciuda incompatibilității evidente. Mai mult, spun procurorii, cine nu asculta ordinele ei, zbura din funcție.
„Printr-o activitate infracțională susținută, Beatrice Rancea s-a asigurat că nu avea opoziție din partea directorului economic/contabilului-șef la nivelul Operei Naționale București. În perioada mai 2016 – decembrie 2017, funcția de director economic a fost deținută succesiv de 6 persoane, toate acestea fiind, pe rând, îndepărtate din funcție deoarece nu doreau să gireze activitatea infracțională a managerului și a complicilor acesteia”.
Colaboratorii fideli, plătiți regește
Procurorii vorbesc și despre faptul că anumite persoane apropiate managerului Beatrice Rancea primeau sume frumoase de bani.
„Fără a avea atribuții în acest ses, Maria Eșanu, în prezent șef serviciu producție și care a ajuns la un salariu de 9.125 de lei/lună, și Gheorghe Iordache au asigurat documentația necesară achizițiilor de costume și decor direcționate către firme de casă ale lui Beatrice Rancea. Alighieri Iațâc (care a ajuns la un salariu de 10.019 lei/lună ca artist instrumentist și 3.321 de lei/lună ca secretar muzică) se ocupa de documentația necesară achizițiilor administrative (…), Daniela Ștefan-Naforniță, economist și persoană cu drept de semnătură în Trezorerie, iar, în prezent, șef serviciu Departament Financiar, a ajuns la un salariu de 9.125 de lei/lună”, au afirmat anchetatorii.
Aceștia au adăugat că Iuliana Solomon (șef Serviciu Organizare spectacole, marketing, relații publice) era remunerată cu 9.125 de lei/lună, din noiembrie 2018.
Mai mult, anchetatorii susțin că Beatrice Rancea a încheiat contracte de colaborare fictivă sau cu valoarea supraevaluată.
În urma anchetei, Rancea a fost pusă sub control judiciar, la fel ca 10 dintre persoanele cercetate în acest caz. De asemenea, ieri, Ministerul Culturii a suspendat-o din funcție și apoi a înlocuit-o cu Daniel Șandru, fost secretar de stat în Ministerul Culturii (în 2016).