PNRR va contine cele mai mari investitii facute in Romania de dupa 1990 in scoli, spitale, autostrazi si protectia mediului, in special pentru paduri, sistemul de apa si protectia aerului si, totodata, va include reforme structurale absolut necesare pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei, arata un comunicat de presa al Aliantei USR-PLUS.
„Au venit idei de proiecte si investitii si reforme in jur de 1.700. Totalul propunerilor dinspre ministere este undeva la 70 de miliarde de euro, la care se adauga cele dinspre UAT-uri, ONG-uri care toate bat peste 100 de miliarde de euro.
Revine o sarcina complicata ministerului de a prioritiza si de a negocia aceste prioritati. Planul pe care il vom propune va avea 33 de componente, grupate pe cei sase piloni care au fost introdusi de catre Parlamentul European.
Am decis sa mergem cu o alocare mai mare decat suma alocata Romaniei. Probabil va fi in jur de 135%. Nu suntem singura tara care a luat aceasta decizie. Aici va fi partea complicata, in care trecem de la aspiratii la explicarea investitiilor si la calcularea costurilor, si la analiza capacitatii administrative de a implementa aceste idei.
Partea de alocari este inca in negociere interguvernamentala si va fi finalizata in aceasta saptamana. Mai avem discutii si cu ministerele de linie in aceasta perioada pentru a include si alte reforme”, a declarat Cristian Ghinea, citat de news.ro .
Principalele domenii vizate de reforme si investitii prin PNRR sunt: 11% din PNRR pentru educatie; 9% pentru Sanatate si cel putin 28% pentru Transport (feroviar, rutier, metrou)”, a mentionat Ghinea.
De asemenea, prin PNRR, va fi demarat un proces major de digitalizare a statului: „Pe langa lista de dorinte de administratiei centrale, a ministerelor, a agentiilor care doresc sa aiba fonduri pentru digitalizare, un principiu de baza pe care l-am agreat cu ministrul Digitalizarii este ca nu vom finanta decat sisteme interoperabile astfel incat sa se poata schimba informatii intre baze de date si sisteme informatice”.
Nu il ultimul rand, PNRR va contine un program national de reducere a abandonului scolar si un program national pentru crese, potrivit sursei citate.
In ceea ce priveste mediul de afaceri, „vom marsa pe instrumente financiare pentru a da fonduri direct prin bancile din Romania astfel incat sa avem un efect de levier de pana la cinci ori suma finantata prin PNRR, multiplicand banii disponibili in economia reala”, a mai precizat Cristian Ghinea.