Boala renală este o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial

0
104
transplant

Unul din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de bolile de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Potrivit specialiștilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când funcția renală ajunge la sub 15%. De aceea, prevenția și tratamentul în boala cronică de rinichi sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie, nutriție, cardiologie, medicină internă și psihologie. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu celelalte societăți interesate, a demarat elaborarea de protocoale. Un număr semnificativ dintre cei care fac dializă la Iași au ales să se vaccineze, iar în momentul de față Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că intenționează vaccinarea cu prioritate a pacienților transplantați, cei aflați pe listele de așteptare, dar și a însoțitorilor care au aceeași adresă de buletin.

„Vaccinarea este esențială pentru cei care au beneficiat de un transplant sau care se află pe listele de așteptare, fiindcă studiile realizate în pandemie arată că mortalitatea în cazul infectării cu SARS-CoV-2 este mare în rândul acestora. Pentru toti acesti pacienti este de asemenea foarte important sa isi continue tratamentul cronic si sa mentina contactul permanent cu medicul nefrolog. Controlul periodic al starii de sanatate este solutia unei evolutii a bolii cronice cat mai silentioase si fara un impact major asupra calitatii vietii”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, presedintele in exercitiu al Societatii Romane de Nefrologie si coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal al unității medicale.

Ziua Mondială a Rinichiului se celebrează în fiecare an în a doua zi de joi din luna martie, iar medicii transmit la nivel global un îndemn oamenilor să încerce un stil de viață mai sănătos. Să găsească timp pentru sportul preferat, să meargă pe jos câte 30 de minute în fiecare zi, să conștientizeze faptul că sedentarismul și lipsa mișcării pot duce la boli de rinichi și obezitate.

„Poate este greu de văzut asta acum, în mijlocul unei pandemii, dar relația medic- pacient ar trebui să fie mereu construită pe o colaborare sănătoasă. Noi, ca medici, ne- am dorit să putem să ne întâlnim cu pacienții mai degrabă la consultări, decât direct pentru tratament. Iar pacienții ar trebui să nu se teamă să apeleze la specialiști: orice boală, cu cât o diagnosticăm mai repede, cu atât poate fi îndreptată cu mai puține consecințe. Iar pentru pacienții ce au deja afecțiuni renale, e esențială o strânsă colaborare cu medicii specialiști care îi tratează”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments