Peste 1000 de angajați sunt forțați de managerul Bogdan Șaramet să se îmbulzească zilnic la Registratura Spitalului Socola pentru a depune rapoarte de activitate, chiar în zona roșie de COVID. Angajații sunt forțați să întocmească zilnic rapoarte de activitate, fără să existe fundament legal, Șaramet inventând prerogative care nu se regăsesc în ordinul de numire pe funcția de manager interimar. Decizia lui Șaramet, manager care este acuzat de zădărnicirea bolilor, este un atentat la Codul Muncii, încălcându-se programul de muncă, timpii de lucru și cei de odihnă. Angajații care lucrează în secțiile exterioare spitalului, la Grajduri sau la Șipote de exemplu, la granița cu județul Botoșani, vor fi obligați să străbată, la finalul turei, zeci de kilometri pentru a înregistra raportul de activitate la Registratura spitalului. Un blocaj aberant, un timp liber rupt în mod abuziv angajaților și implicit crearea unor condiții epidemiologice care vor conduce la un nou focar de COVID. Nemulțumirile cadrelor medicale de la Spitalul Socola din Iași au ajuns în atenția ministrului Sănătății.
O nouă decizie abuzivă a conducerii Institutului de Psihiatrie Socola aruncă în haos funcționarea acestei unități medicale. Apetitul de controI asupra angajaților, al managerului Bogdan Șaramet, a reușit să birocratizeze activitatea și implicit să creeze blocaje în fluxul sanitar. În data de 30 martie 2021, angajații au fost înștiințați de decizia nr. 178, prin care li se comunică faptul că începând cu data de 5 aprilie 2021 “personalul angajat al Institutului de Psihiatrie Socola Iași are obligativitatea întocmirii Raportului de activitate zilnic”.
“Nu există norme metodologie de aplicare și nici măcar un banal instructaj. Nimic, doar hărțuirea tuturor angajaților prin aceste rapoarte, atâta vreme cât și legea la care se raportează această decizie este una greșită. Se face mențiune la OMS 1386/2010, dar el este manager interimar și ar trebui să se raporteze la 1376/2016, ordin semnat de dumneavoastră în calitate de Ministrul al Sănătății. Chiar și în Regulamentul Intern al Institutului de Psihiatrie există posibilitatea abuzului din partea actualei conduceri, ea fiind limitată de sintagma ,,ordinele și dispozitiile legale ale conducătorilor ierarhici„, se arată în adresa angajaților de la Socola, înaintată către Ministerul Sănătății. .
Șaramet încalcă prerogativele stabilite prin ordinul de numire
OMS1386/2010 este ordinul privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public, ori Adrian Bogdan Șaramet a fost numit prin Ordinul Ministerului Sanatatii R177/09.03.2021pentru mandat interimar, în cazul acestuia aplicându-se Ordinul 1374/2016 pentru stabilirea atribuţiilor managerului interimar al spitalului public. În conținutul acestui ordin se găsesc doar patru remarci asupra cuvântului ,,raport”, respectiv “răspunde de implementarea şi raportarea indicatorilor programelor sau subprogramelor naţionale de sănătate derulate la nivelul spitalului, în conformitate cu prevederile legale elaborate de Ministerul Sănătăţii”;, “răspunde de raportarea lunară şi trimestrială a execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli către Ministerul Sănătăţii şi, respectiv, către ministerul sau instituţia cu reţea sanitară proprie, în funcţie de subordonare”;, “ răspunde de raportarea lunară şi trimestrială a execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli către consiliul local şi/sau judeţean, după caz, pentru spitalele aflate în subordinea autorităţilor administraţiei pubice locale; ; “răspunde de monitorizarea şi raportarea datelor specifice activităţii medicale, economico-financiare, precum şi a altor date privind activitatea de supraveghere, prevenire şi control, în conformitate cu reglementările legale în vigoare”. În niciunul dintre aceste puncte nu sunt vizați angajații Institutului de Psihiatrie Socola Iași.
“Actuala conducere are pretenția de la cadrele medicale cât și nemedicale să completeze acest raport în fiecare zi, menționând atât ora și minutul de începere, cât și ora și minutul terminării acțiunii, dar uită să ofere detalii cu privire la ce se întâmplă de exemplu dacă o asistentă pune o perfuzie în 3 minute pentru că pacientul are vene foarte proeminente sau dacă o pune in 10 minute pentru că venele pacientului sunt aproape invizibile. Ce se întâmplă dacă un medic consultă 10 minute un pacient, iar alt medic face o consultație de 30-45 de minute pentru că al doilea pacient ar gânduri negre . În sistemul de sănătate din România nu există normarea muncii pentru cadrele medicale. Bugetul este realizat ținând cond de numărul de paturi, ci nu de acțiunea medicală. Dar se pare că actuala conducere a Institutului de Psihiatrie se vede deasupra Ministerului Sănătății și incepe programe pilot, dar pe lângă lege. După cum bine știm, pe lângă lege este drumul cel mai scurt către succes. ”, susțin angajații.
Peste 1000 de angajați puși în pericol de manager
Potrivit ultimei decizii emise de conducerea spitalului, fiecare angajat va trebui să vină personal la registratura spitalului, acolo unde va depune raportul zilnic pentru a primi un număr de înregistrare și a putea face dovada faptul ca și-a depus raportul de activitate zilnic. Acestei proceduri îi vor fi subsumate inclusiv cadrele medicale și auxiliare care își desfășoară activitatea în secțiile exterioare ale Institutului, cum ar fi Bârnova sau Șipote, în ultimul caz, distanța dintre secție și spital fiind de aproximativ 55 de kilometri. În acest caz vorbim de o crasă bătaie de joc la adresa unor angajați care vor fi nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri, pentru a depune o hârtie inutilă.
“Secțiile Institutului de Psihiatrie sunt sub normele minime legale, angajații făcând față cu greu îndatoririlor din fișa postului. Nu se respectă Codul Muncii în priviința programului de muncă, a timpilor de lucru și cei de odihnă, dar mai venim cu o birocrație în plus de a face un raport de activitate inutil. Având în vedere pandamia și faptul că ar trebui să fie circuite în clădirea administrativului, peste 1000 de angajați vor veni zilnic la registratură pentru a înregistra rapoartele. Cine se face vinovat de zădărnicirea bolilor în condițiile în care în Institutul de Psihiatrie avem zone roșii, zone cu focar COVID 19 active, cu pacienți confirmati cu virusul SAR-COV19? “, susțin angajații.
Normarea muncii in sănătate sau confundarea pacienților cu ,,animalele”
Institutul de Psihiatrie Socola este locul unde nu poți să nu te minunezi de ce se întâmplă în medicina psihiatrică românească. Conducerea actuală se depășește cu fiecare ocazie pe care o are în privința drepturilor pacienților și angajaților sau a încălcării lor.
“Când te gândești doar la răzbunări, șicanări și hărțuiri, poți debita asemeni decizii ilegale care afectează climatul personalului din subordine. Personalul, în loc să se ocupe de pacienți, trebuie acum să își noteze și să completeze rapoarte de activitate zilnice, care nu pot fi folosite nicăieri pentru că nu există bază legală. Atâta vreme cât Institutul de Psihiatrie își ia banii de la bugetul statului pentru numărul de paturi, ci nu pentru activitatea medicală sau nemedicală prestată de fiecare angajat, este o totală neconcordanță între ceea ce solicită conducerea și realitate. Atitudinea actualei conduceri de a sfida legea și angajații, transformându-i în sclavi ce trebuie să execute orbește ordinele conducerii, altfel fiind amenințați, șantajați și hărțuiți, cu trimiterea în Comisia de Disciplină este un abuz”, mai susțin angajații de la Socola.
În plângerea adresată ministrului Sănătății, cadrele medicale de la Socola fac un apel disperat la o intervenție care să pună capăt bătăilor de joc și ilegalităților din acest spital, să găsească modalitatea cea mai adecvată ca activitatea medicală să revină în matca normal, fără să mai fie nevoiți să suporte bătaia de joc a actualei conduceri a Institutului, în cârdășie cu toate rudele și rubedeniile care au fost puse pe funcții cheie cu scopul de a hărțui personalul medical.