Fabrica de diplome a afaceriștilor din “servicii”. Rețeaua Enea-Badurlă controlează Pașcaniul

0
5892

Școala Postliceala Sanitară Centrul de Studii “Ștefan cel Mare”Pașcani, cunoscută fabrică de diplome a afaceristului Viorel Enea, funcționează fără a fi reautorizată de Ministerul Educației. Venituril anuale de sute de mii de euro sunt ilegale. Din caracatița financiară a lui Viorel Enea fac parte fratele, Neculai Enea, fost viceprimar, care s-a folosit de funcție și de o firmă fantomă a familiei pentru a pune bazele unui consorțiu modern, după ce școlile lui  Viorel Enea au funcționat ani de zile în spațiul veceului public din Pașcani, dar și foști ofițeri SRI și firme controlate de  Viorel Enea, la administrarea cărora și-a pus copiii. Una dintre aceste firme, Euro Evi, axată pe producerea de mobilier la comandă, este abonată la contracte grele cu toți marii jucători de pe piața imobiliară din Iași, unitățile locative care se pun în circuitul comercial fiind utilate de firma lui Enea. Tot prin acastă firmă, se obțin și autorizațiile pentru extinderea și funcționara școlilor lui Viorel Enea. Totul se face prin firmele familiei și trafic de influență la nivelul administrației publice

La sârșitul anilor 90, învățământul privat din Pașcani este acaparat de un personaj bivolarian, care înființează, la grămadă, o rețea de învățământ  postliceal și centru de studii. Viorel Enea, noul guru al învățământului privat, promotor al unui nou tip de afaceri fixate în sintagma „fabrică de diplome”, a început dezvoltarea unei adevărate caracatițe financiare cu ajutorul susținut al mediului politic și al responsabililor corupți din sistemul de învățământ al vremii. Enea, fost șef Serviciu – Personal la Fabrica de Scule – Așchiere din municipiul Pașcani, ajuns peste noapte profesor doctor, a pus bazele Liceului privat „Ștefan cel Mare”, în anul 1996. La acea vreme, sediul liceului, școala postliceală, fundația academică și centrul de studii europene ale lui Enea, funcționau în spațiul în care se afla WC-ul public al municipiului Pașcani, situație care a fost persiflantă de pășcăneni drept, „ia, acolo, niște școli de căcat”. Se pare că această situație i-a purtat noroc lui Enea, pentru că afacerile ilegale cu educația au ținut pînă în prezent, pe lângă aceștia dezvoltându-se niște sateliți economici care au clădit imperiul financiar al clanului Enea.

Fratele viceprimar, cu o mână semnează, cu alta lucrează

La acea vreme, Enea dădea vina pe Primărie, că nu îl ajută cu un spațiu propice pentru a desfășura ..excelența în educație. În timp, această problemă s-a rezolvat. Neculai Enea, fratele celui care stăpânea fabrica de diplome din Pașcani, ajunge viceprimar al municipiului. Este ales viceprimar în august 2011, pe listele ALDE, formațiune al cărui președinte era la acea vreme. Avansarea fulminantă a fratelui în fruntea administrației pășcănene, aduce după sine o mulțime de beneficii pentru familia Enea. Imediat, se disponibilizază terenul de pe strada Plăieșilor 16, acolo unde începe construirea consorțiului postliceal, cu douăsprezece săli de clasă și laboratoare moderne. Lucrările la școala postliceală și la ansamblul centrului de studii au fost făcute de firma lui Viorel Enea, respectiv SC Prima Construct, o firmă căpușă care este în miezul celor mai mari contracte pe bani publici, de la primăriile din județ și până la marile investiții din domeniul feroviar.

Intră în scenă familia securistului Badurlă

În ultimii ani, alături de Viorel Enea apare un personaj surpriză. Este vorba de fostul ofițer SRI, Badurlă. Poziția acestuia în cadrul firmelor lui Enea este incertă, cu toate că sunt voci care susțin o anume asociere între cei doi. Cert este că în acționariatul firmei Euro Evi, societate înființată în 1992 de Viorel Enea și dată în administrarea fiului său, Marius Enea, apare din anul 2019 și Ionuț Badurlă, fiul sereistului Badurlă și a grefierei Viorica Badurlă. Firma Euro Evi, firmă specializată pe producerea de mobilier pe comandă, cu 12 filiale în țară, acoperă întregul segment imobiliar ieșean, prin utilarea unităților locative care sunt introduse în circuitul comercial. Deși centrul de studii europene și școala sanitară a lui Viorel Enea au personalitate juridică, în relația cu autoritățile este băgată la înaintare firma Euro Evi. În februarie 2019, de exemplu, Euro Evi, prin Enea Amuntencei Marius Gabriel obține autorizație pentru construirea de anexe la corpul principal al școlii de la Pașcani, de pe strada Plăieșilor 16, acolo unde figurează și baza de producție de mobilier a SC Euro Evi. Un an mai târziu, Viorel Enea deschide și o gădiniță privată, cu program prelungit, lucrări autorizate tot prin Euro Evi, chiar dacă aceasta nu are obiecte de activitate care să-i permită acest lucru.

Salonul bolizilor de lux din curtea școlii sanitare

Traficul de influență și jocurile la limita legii derulate de familia Enea, le-au adus acestora o avere impresionantă, pe care o joacă discret, pentru a nu atrage prea mult atenția presei și a unor instituții de control, a căror vigilență este șinută la distanță, prin interpuși de genul lui Badurlă. Cu toate acestea, există o pasiune pe care membrii famiiei Enea nu și-o pot ascunde, dorința de a epata fiind prea puternică. Este  vorba de bolizii de lux pe care Viorel Enea și fiul îi etalează în curtea generoasă a școlii. În anul 2015, Viorel Enea și-a scos la vânzare unul dintre bolizii de lux, la prețul de 58.000 euro, fiind vorba de un Porsche Panamera fabricat în 2012, cu 48 000 km la bord şi 250 cai putere.

Viorel Enea are și de unde să își satisfacă această pasiune extrem de costisitoare, acesta fiind fondatorul Centrului de Studii „Ştefan cel Mare”, o şcoală postliceală cu filiale în mai multe oraşe din Moldova, membru fondator şi preşedintele Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România şi, de asemenea, membru în Consiliul Managerial al Şcolilor Independente Europene, cu sediul la Haga. În privința legalității funcționării unora dintre aceste școli, 7Est a aflat că școala postliceală de la Pașcani nu a mai fost reacreditată de Ministerul Educației. Pentru sutele de cursanți care se înscriu anual la școala postliceală, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, la specializări precum asistent medical generalist, farmacie sau balneofiziokinetoterapie si recuperare, existând pericolul real ca  diplomele obținute să nu fie recunoscute.

4 21 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments