Oficialii grupului chinez de telecomunicaţii ZTE Corporation i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, aflat pe 1 iulie în vizită la sediul central al grupului din Shenzhen, că în trimestrul trei din acest an vor demara prima investiţie IT&C de anvergură pe piaţa din România, în valoare de peste 100 milioane de euro, a declarat pentru hotnews.ro Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE România.
„Investiţia a fost aprobată la nivelul conducerii ZTE Corporation şi demarată. Pentru acest an sunt 16 milioane de euro – bani plecaţi deja din contul nostru în zona de investiţii. Primul tronson al proiectului şi cel mai important va fi finalizat în 2013. Avem proiectul şi urmează a fi semnat de factorii implicaţi din România”, a spus Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE România.
Reprezentanţii grupului chinez ZTE şi-au anunţat, încă din luna august 2011, în guvernarea PDL, intenţia de a investi semnificativ pe piaţa locală, dar până în prezent nu s-a concretizat nimic.
„Până acum au fost tatonări şi încercări nereuşite. Acum am intrat pe altă linie, avem certitudini. Abia acum am găsit un culoar favorabil pentru aceste noi investiţii. De asemenea, salutăm deschiderea premierului către oportunităţi care vin din pieţe non-europene şi eu personal salut aceasta încălzire a relaţiilor între mediul de business din China şi Guvernul României cel puţin la nivel declarativ. Trebuie să se înţeleagă că până acum România a important echipamente din ţări europene, dar care erau făcute tot în China”, a explicat Lorian Vintila.
Oficialul ZTE România a mai precizat că premierului i-a fost prezentat şi un sistem de supraveghere şi control pentru prevenirea şi combaterea într-un mod eficient a infracţiunilor precum şi intervenţia rapidă a poliţiei şi a factorilor responsabili în caz de situaţii de urgenţă de terorism, seisme etc., cu precizarea că sistemul este gata de implementare şi poate fi oricând adus în România şi implementat în orice oraş mai mare sau mai mic”.
„1.500 de camere, dintre care în jur de 1.000 de camere Full HD, ar putea fi instalate în tot perimetrul de interes al Bucureştiului, pe principalele drumuri şi zone din oraş în vederea reducerii ratei de infracţionalitate. Sistemul cuprinde un centru de stocare a imaginilor de înaltă rezoluţie, iar accesul la camere se face prin fibra optică. Camerele sunt conectate la un centru de operare, cu ajutorul unei reţele de fibră optică pe care Primăria Bucureşti cu siguranţă o are şi se numeşte proiectul NetCity. Valoarea contractului este undeva la un milion de euro, iar durata de implementare este de maxim 18 luni, dacă se respectă toţi paşii pe care i-am sugerat premierului preţ de câteva minute cât s-a oprit la standul de monitorizare unde s-au făcut şi poze de către media”, a menţionat directorul de strategie al ZTE România.
Acesta a mai spus că un sistem similar a fost implementat de ZTE şi în oraşul francez Marsilia.
„Premierul este mai mult decât interesat să avem o soluţie, o platformă care să ducă la descreşterea ratei infracţionalităţii. Este necesar însă că în primul rând opinia publică să fie informată despre aceste sisteme de monitorizare ca să nu fie interpretate greşit de către populaţie şi de asemenea să fie garanţii constituţionale care să asigure că drepturile fundamentale ale romanilor nu sunt încălcate. România este parte a Uniunii Europene, deci nu ne permitem să adoptăm aici nişte politici restrictive, motiv pentru care l-am informat pe premier ca un sistem similar a fost implementat în Franţa, tara membră UE”, a mai declarat acesta.
Nu în cele din urmă, acesta a mai spus că premierului Victor Ponta i-au mai fost prezentate sisteme naţionale de securitate pe care ZTE le furnizează atât pentru piaţa chineză cât şi pentru pieţele europene, precum Italia, Franţa, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Polonia şi Cehia şi că s-a mai discutat şi despre capacitatea de supraveghere a marilor intrări în Bucureşti, autostrăzile A1, A2, DN1 s.a.
(Sursa: rtv.net)