Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca a reusit, alaturi de omologul sau polonez, Andrzej Duda, sa produca „o schimbare de atitudine in NATO fata de flancul estic”.
„Incepand de la Summitul din 2016, ne-am implicat foarte mult si eu si domnul presedintele Duda pentru a produce o schimbare de atitudine in NATO fata de flancul Estic. Si am reusit. Avem, intre timp, abordari specifice NATO pentru flancul estic, avem diferite forte inaintate, avem forte de interventie, forte de interventie rapida, avem o intreaga strategie NATO pentru zona Marii Negre, ceea ce inainte nu a existat sub aceasta forma si avem impreuna formatul B9, care a venit in summiturile NATO si i-am convins pe aliatii nostri ca aceste chestiuni sunt importante nu doar pentru noi, ci sunt importante pentru intreaga Alianta”, a afirmat seful statului roman, in cadrul unei conferinte de presa, alaturi de Andrzej Duda.
Iohannis a afirmat ca Romania si Polonia vor continua sa se implice in securitatea regiunii, la nivel aliat.
„Vom continua sa intarim NATO ca si alianta. Vom garanta securitatea natiunilor noastre pe flancul estic si vom fi in situatia sa jucam impreuna un rol foarte important in aceasta regiune”, a subliniat el.
La randul sau, presedintele Poloniei a vorbit de necesitatea ca politica de construire de capabilitati pe flancul estic al NATO „sa fie continuata si realizata”.
„Faptul ca este nevoie sa fie continuata este demonstrat tocmai de dezvoltarea situatiei din Ucraina si din jurul Ucrainei. Manevrele rusesti care au avut loc acum cateva saptamani, relocarea de forte numeroase rusesti derulata in mod foarte bine organizat, si trebuie sa spunem asta, este de asemenea un element la care NATO se uita din punct de vedere armat, pentru ca intr-adevar capabilitatile rusesti si logistice de a transfera forte numeroase intr-un timp foarte scurt arata care este pregatirea si ce exercitii fac fortele armate ale Federatiei Ruse”, a afirmat Andrzej Duda, potrivit traducerii oficiale.
In acest sens, a repetat mesajul ca NATO trebuie sa demonstreze ca este o alianta adaptabila.
„Asta am subliniat in 2016 si subliniez de atunci continuu, pentru ca nu s-a schimbat nimic. Este foarte important sa aratam ca Alianta Nord-Atlantica este vie, ca aceasta alianta se adapteaza la situatia care se schimba”, a afirmat presedintele Poloniei.
El a adaugat ca NATO este o alianta defensiva, gandita doar pentru a nu permite atacarea statelor membre. „Pentru asta sunt fortele aliantei Nord-Atlantice”, a spus oficialul polonez.
Totodata, Duda a vorbit despre necesitatea ca statele aliate sa se preocupe si de propria securitate.
„Avem teritorii ucrainene ocupate si nu ne putem intoarce privirea de la aceasta parte a continentului. Cu siguranta toti trebuie sa sprijinim Ucraina, dar trebuie sa ne ingrijim si de securitatea noastra, pentru ca ne aflam pe flancul Estic”, a punctat Duda.
Presedintele Klaus Iohannis gazduieste luni, alaturi de omologul sau polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucuresti (B9). O interventie online va avea la acest summit si presedintele SUA, Joe Biden.
Vizita presedintelui polonez la Bucuresti la invitatia presedintelui Klaus Iohannis are loc in contextul celebrarii a 100 de ani de la incheierea Conventiei de Alianta Defensiva intre Regatul Romaniei si Republica Polona, semnata la 3 martie 1921, moment simbolic al relatiei bilaterale.
Marti, cei doi sefi de stat vor participa la Ziua distinsilor vizitatori a exercitiului militar „Justice Sword 21”, care se desfasoara la Poligonul Smardan si la care Polonia participa cu fortele si mijloacele tehnice desfasurate in tara noastra in cadrul Prezentei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigazii multinationale NATO de la Craiova.