Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Între timp peste 2000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare.
Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă. De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini crează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică, se arată în comunicatul transmis de Liga Studenților.
Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și critică afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a decarat săptămâna trecută că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție și că sunt șanse ca aceștia să nu mai poată fi cazați în căminele universităților, situații care dincolo de ridicolul lor, discriminează în mod grav studenții. Organizația va ataca în instanță orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenților și vor bloca accesul acestora la educație.
Deși decizia a fost luată de pe 28 aprilie, hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției. Din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor
În perioada 5-9 mai, adică în plină vacanță de Paști, conducerea universității a distribuit un formular on-line pentru a se consulta cu studenții cu privire la decizia luată. Văzând că rezultatele chestionarului nu merg în direcția urmărită de către conducerea executivă, după 2992 de răspunsuri primite completarea acestuia a fost oprită. Oficial, reprezentanții studenților au anunțat că doar 27% din numărul de studenți ai UMF Iași nu sunt de acord cu măsurile impuse și că, neexistând un „cvorum” de 50%+1 din numărul total de studenți ai UMF, decizia rămâne în picioare. Numărul total de studenți ai UMF Iași este de circa 8900-9300, universitatea refuzând să comunice numărul exact de studenți. Asta înseamnă că circa între 80 și 84% dintre cei care au completat chestionarul nu sunt de acord cu măsura impusă de conducerea universității.
Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de către studenți, rectorul UMF Iași a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără însă să ofere o garanție clară. În interiorul universității se speculează ideea că măsura a fost impusă, de fapt, pentru a determina artificial o creștere a numărului de teste și pentru a atrage fonduri în CEMEX sau pentru a crește profitul anumitor centre de testare unde sunt asociate persoane cu funcții didactice în UMF Iași. Totalul costurilor pentru jumătate dintre studenții UMF Iași se ridică la circa 6,7 milioane de lei.
Liga Studenților (LS IAȘI) va formula o acțiune de suspendare de urgență a hotărârii Consiliului de Administrație, unde avem nevoie de doar 3-5 studenți care să intre alături de noi în proces pentru a garanta faptul că UMF Iași nu va putea invoca o eventuală excepție a lipsei de interes față de Liga Studenților.
În 2018 am pierdut în ultimă instanță procesul cu UMF Iași în ceea ce privește anularea hotărârii de majorare a taxelor de școlarizare tocmai pentru că niciun student nu a vrut să intre alături de noi în proces și pentru că organizațiile studențești din UMF Iași au depus prin universitate un înscris la dosar prin care susțineau că doar ele reprezintă studenții UMF și că se împotrivesc acțiunii noastre în instanță de anulare a taxelor ca reprezentante ale studenților (ergo, toți studenții ar fi de acord cu majorarea taxelor). Acțiunile de suspendare de acte administrative se judecă cu celeritate și putem să primim termen foarte rapid, cu pronunțarea hotărârii în aceeași zi a termenului de judecată. O decizie favorabilă va duce la suspendarea deciziei CA al UMF Iași până la pronunțarea instanței de fond, eveniment care poate dura cel puțin de la 2 până la 5 luni.
Liga Studenților (LS IAȘI) are o experiență de peste 100 de litigii din materia contenciosului administrativ cu instituții de învățământ superior din România. ATENȚIE! Un proces cu un număr mare de reclamanți, așa cum doresc unele persoane care se împotrivesc deciziei, poate să nu ofere rezultatul scontat datorită incidentelor procedurale care pot să apară (lipsa citării, amânări de termene pentru rezolvarea unor probleme procedurale etc.). Înscrisurile vor fi redactate de către departamentul juridic al Ligii Studenților (LS IAȘI), cu consultarea unor avocați practicieni și specialiști în drept administrativ.