Evaluările medicale făcute în ultimii 2 ani la Spitalul Militar din Iași riscă să fie atinse de nulitate. Acte de medicină legală, acte de pensionare, încadrări în grade de invaliditate, decizii ale comisiei de expertiză prin care militarii sunt declarați apți sau inapti, ar putea să fie nerecunoscute pentru un număr de peste 3000 de beneficiari. Această situație este cauzată de un scandal cu aspect penal în epicentrul căruia este prins Aurelian Moraru, comandantul unității medicale. Deși nu are voie să practice medicina, neavând drept de liberă practică și nefiind recunoscut nici de Colegiul Medicilor din România, Moraru este acuzat că și-a confecționat singur o parafă, fără codul DSP, și a “legalizat” în fals documente medicale de o importanță vitală. Pe numele acestuia a fost depusă o plângere penă la Parchet, pentru uz de fals și exercitarea fără drept a profesiei de medic
Lumea medicală ieșeană este zguduită de un nou scandal! Aurelian Moraru, comandantul Spitalului Militar din Iași este acuzat de fapte extrem de grave care riscă să pună în pericol integritatea fizică, carierele și chiar libertatea unor pacienți. Acuzațiile vin chiar din interiorul spitalului, cel care îl indică ca vinovat pe Moraru fiind Corneliu Botez, fostul director al unității medicale.
“Aurelian Moraru exercită fără drept profesia de medic. Ca să ai cod de parafă de la Direcția de Sănătate Publică trebuie să ai drept de liberă practică, ori acest om face uz de o parafă pe care și-a confecționat-o ilegal. Acest om trăiește în altă lume. Și-a confecționat acea parafă acum 2 ani și a semnat și parafat de atunci peste 3000 de documente care sunt nule de drept, de la acte de pensionare, decizii ale comisiei de expertiză prin care militarii sunt declarați apți sau inapți, bilete de ieșire din spital,încadrări în grade de invaliditate… El nu există în Colegiul Medicilor , dar își pune parafa pe documente medico legale. Practic, cel mai mare spital militar din Moldova este condus de un infractor care prin uz de fals practică o profesie, punând în pericol integritatea fizică și chiar libertatea unor pacienți” , a declarat Corneliu Botez.
Activitate medicală în afara legii
Potrivit Legii nr.95/206, exercitarea profesiei de medic se exercită pe teritoriul României doar de acele persoane care dețin un titlu oficial de calificare în medicină sau sunt membri ai Colegiului Medicilor. Totodată, prin Ordinul de Ministru 1059/2003, Direcțiile de Sănătate Publică precum și Direcțiile nominalizate din ministerele și celelalte instituții centrale din rețeaua sanitară proprie sunt abilitate să acorde coduri de parafă pentru medicii care au drept de liberă practică, situație în care nu se regăsește Aurelian Moraru.
Contactat telefonic, acesta a declarat reporterilor 7Est că nu are drept de liberă practică.
“Sunt membru în Colegiul Medicilor, dar nu în Iași și, da, nu am drept de liberă practică. Nu am cunoștință de învinuirile care mi se aduc. Nu am nimic de declarat, atât timp cât nu mi s-a adus la cunoștință vreo învinuire, în mod oficial. Această conversație nu are nicio valoare”, s-a rezumat să declare directorul Arelian Moraru
Plângere penală
Afirmațiile lui Moraru, potrivit cărora este membru în Colegiul Medicilor, sunt infirmate chiar de cei care conduc destinele acestor colegii. Într- o adresă din aprilie 2021, dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași susține faptul că “col. drd. Moraru Aurelian Corneliu nu figurează în baza de date a CMI”. Colegiul Medicilor din România infirmă, de asemenea, faptul că Aurelian Moraru ar fi înregistrat ca medic în CMR, nici ca membru activ, dar nici inactiv sau fost membru.
Sub aspectul faptelor de uz de fals în înscrisuri oficiale și exercitarea fără drept a unei profesii supuse autorizării, a fost deschisă o plângere penală împotriva directorului Aurelian Moraru.