FOTO. Piețele din Iași, bombe biologice și focare de infecție. Pește vândut ca în India și munți de gunoaie printre produse agoalimentare

0
462

În piețele din Iași nu se mai respectă nicio regulă sanitar-veterinară sau de igienă curentă. Munți de deșeuri blochează accese, parcări sau tarabe. Samsarii care stăpânesc peste 80 la sută din piețe, își aruncă gunoaiele peste tot, iar administrația EcoPiața, prin cei câțiva bețivi de la venitul minim garantat, nu face față. Produsele comercializate, în special cele de contrabandă din Republica Moldova, nu respectă nicio normă de siguranță alimentară. Peștii afumați sunt comercializați ca în lumea a treia, aruncați direct pe tarabă, neacoperiți, în soare sau ploaie, la câțiva pași de mușterii care strănută sau îi ating. Modul de funcționare a piețelor din Iași este un atentat la sănătatea ieșenilor

Imagini apocaliptice, cu munți de gunoaie lângă produse alimentare, au fost surprinse de reporterii 7Est în piețele agroalimentare din Iași. Ambalaje și resturi menajere tronează zile întregi de-a lungul boxelor de depozitare din piața Alexandru cel Bun, fără ca cei din conducerea EcoPiața să sesizeze serviciul public de salubritate care deservește aceste obiective de alimentație publică. Peste munții de gunoaie din centrul pieței, gunoaiele se văd la tot pasul, aruncate de samsari printre tarabe sau printre mașinile parcate în jurul pieței, într-o sfidare continuă a normelor de igienă și a regulilor de bun simț, în timp ce polițiștii locali se plimbă plini de importanță după ciupit pe gratis vreun produs sau aplicat vreo amendă vreunui amărât.

Boli cărate pe tarabe din Moldova

Un alt aspect întâlnit la vedere în piețele din Iași este macroul afumat sau alte specii de pește adus din Republica Moldova, păstrat și comercializat în condiții improprii. Astfel de produse sunt comercializate mai nou de samsari autohtoni care cumpără la preț redus marfa moldovenilor și o repun în vânzare. Unul dintre riscurile consumului unor astfel de produse piscicole direct de pe tarabe, neacoperite și fără garanții de păstrare în condiții de siguranță sanitar-veterinare, sau de valabilitate, se referă la posibilitatea de transfer a viermelui de tenie în corpul uman.

Acest risc  crește de multe ori atunci când mănâncă vase crude, afumate, sărate sau sacadate din carnea animalelor acvatice cu respirație branhială. Helmintii din peștii afumați la cald sau la rece își pot continua ciclul de viață dacă nu sunt respectate regulile pentru tratamentul termic al cărnii de animale acvatice. Din acest motiv, este extrem de important să achiziționați acest tip de produs de la vânzători de bună-credință de încredere”, susțin specialiștii.

Fenomene protejate de Poliția Locală și administrația piețelor

Modul total necorespunzător în care sunt comercializați acești pești, cât și riscul la care sunt supuși consumatorii, nu pare să deranjeze administrația piețelor. Atât în piața Alexandru cel Bun, cât și în Nicolina, sunt chiar încurajate aceste practici de comerț insalubru, fiind rezervate sectoare întregi pentru comerțul produselor de peste Prut.

Inspectorii DSV nu au mai făcut de mult timp controale tematice sau de retină, altfel ar fi constat deficiențe majore în activitatea de alimentație publică. În Piața Nicolina, de exemplu, clienții unei simigerii dispusă la intrare sunt serviți de aceeași angajată care frământă aluatul și în același timp încasează bani de la clienți, fără a se dezinfecta între aceste două operațiuni sau a purta echipament de protecție. Cât privește zona infracțională și antisocială din piețe, de la alcoolism, prostituție sau trafic cu marfă de contrabandă, acestea au rămas nelezate de prezența constantă a Poliției Locale, care mai mult încurcă decât descurcă, în mod complice, fiind vorba de fenomene care  proliferează pe fondul unor angajați corupți sau delăsători.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments