Acestea se vor desfășura în special în perioada 28 – 30 iunie 2021 și vor cuprinde manifestări culturale, științifice și religioase. Din panoplia evenimentelor programate în perioada 28 – 30 iunie se detașează câteva care au o relevanță aparte pentru comemorarea celor opt decenii trecute de la tragedia din 1941. Pe 29 iunie, cu începere de la ora 8.30, se va desfășura Marșul Vieții, cu plecare din Șoseaua Păcurari 34 (Centrul de Cartier Păcurari) către Cimitirul Evreiesc din Iași. Acolo va avea loc ceremonia dezvelirii unei plăci omagiale dedicate memoriei celui care a fost Abraham Ghiltman, fost președinte al Comunității Evreilor din Iași. Vor urma apoi ceremonii de comemorare în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos.
„La aceste manifestări vor participa ambasadori importanți acreditați în România, precum ambasadorii Statului Israel, Franței, Germaniei și Elveției, împuterniciți ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit. La aceasta se adaugă prezența ministrului de Interne, Lucian Bode, consilierilor prezidențiali Sergiu Nistor și Andrei Muraru, directorului Institutului Național pentru Studierea Holocaustului «Elie Wiesel», Alexandru Florian, prim rabinului României, Rafael Shaffer, fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, dar și a altor personalități de marcă din țară și alte state europene. Am transmis invitații tuturor parlamentarilor de Iași, consilierilor locali și județeni, și sperăm să îi avem pe toți în mijlocul nostru”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă susținută joi, 24 iunie 2021.
În seara aceleiași zile, de la ora 19.15, la sediul Primăriei Municipiului Iași va avea loc ceremonia de decernare a titlurilor de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași celor patru supraviețuitori ai Pogromului de la Iași: Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea și unor personalități implicate în păstrarea memoriei vii a suferințelor poporului evreu, anume Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și rabinul Josef Wasserman din Israel, cel care a inițiat Marșul Vieții la Iași.
În cadrul evenimentului vor fi lansate mapa filatelică „Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi” și un album fotografic dedicat Pogromului.
Seria de evenimente comemorative include și conferințe, expoziții și spectacole organizate de alte instituții, printre care: Conferința Internațională „Iași 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Festivalul de Film Evreiesc la Cinema Victoria și Cinema Ateneu, proiectul educațional „Pogromul de la Iași – memoria unei suferințe” organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași etc.