Tumorile pe creier vor putea fi tratate fără bisturiu la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife reprezintă viitorul în medicină

0
363

Din această toamnă în cadrul Spitalului de Neurochirurgie Prof.univ.dr.Nicolae Oblu” din Iași va funcționa Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, un proiect la care s-a lucrat aproximativ trei ani de zile. Vorbim despre cea mai performantă procedură minim invazivă care se face într-o singură sesiune, fără a interveni cu bisturiu, iar pacientul nu simte durere. Mai mult decât atât, el este externat în acceași zi a intervenției iar riscurile procedurii sunt aproape zero.

Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife reprezintă un alt intrument în mâna neurochirurgului care va schimba într-un mod elegant și benefic modul în care se face neurochirurgie în acest spital și credem noi, și în această zonă a Europei. Radiochirurgia statică de tip Gamma Knife presupune aplicarea unui fascicul de raze Gamma cu 192 de surse care se concentrează într-un singur punct, bine definit înainte de a începe radioterapia și are drept efect distrugerea țintei respective. Practic, cu acest tip de tratament putem iradia tot ce există patologic la nivelul cutiei craniene până la a doua vertebră cervicală. Astfel, tumorile maligne sau benigne, până în 2-3 centimetri, în funcție de localizare nu mai necesită intervenții chirurgicale fiind tratate prin acest tip de terapie fără bisturiu, fără să curgă sânge, fără să doară, într-o singură ședință de expunere, a declarat șef lucrări dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.

În România necesarul de noi cazuri pe an care ar necesita acest tip de terapie este de 7.852 de cazuri noi motiv pentru care deschiderea laboratului din cadrul spitalului ar oferi o șansă la viață pacienților. Radiochirurgia statică de tip Gamma Knife poate fi utilizată în tratarea mai multor afecțiuni.

Malformațiile artero-venoase considerate inoperabile, acele ghemuri de vase care pun în pericol viața pacientului pot fi radiate prin acest tip de tehnologie. Tulburările funcționale de mișcare cum este Parkinson sau nevralgiile pot fi tratate prin această patologie. Gama de aplicabilitate a acestei tehnologii este extrem de largă. În București există un centru de radioterapie dar tehnologia este de acum zece ani. Noi deținem deja ultima generație de acest tip. El are inclus un CT bean asta înseamnă că poate corecta erorile în timpul expunerii datorită mișcărilor capului pacientului. Această tehnologie permite iradierea țintei propuse cu o eroare de 0,001. Dacă pacientul mișcă capul un milimetru se oprește automat iradierea și se reface din nou planul. Cu ajutorul unui cadru de tatn vom fixa capul pacientului sau prin mască termosensibilă care e un mulaj, care este mult mai comodă. Dezavantajul este că permite mai multe mișcări ale capului dar care sunt corectate printr-un dispozitiv optic care înregistrează totul. Din acest punct de vedere, adresabilitatea este mare. Noi avem aproximativ 300 de pacienți pe lista de așteptare care ar necesita acest tratament, a mai spus șef lucrări dr. Lucian Eva.

Echipă multidisciplinară

În această perioadă s-au finalizat cursurile online de radiochirurgie stereotactică în vederea punerii în funcțiune a sistemului aparatului Gamma Knife.

Este o echipă multidisciplinară formată din neurochirurgi. Pe lângă un serviciu de neurochirurgie sunt și fizicieni dedicați, medici de radioterapie, asistenți specializați tehnicieni. Echipa este pregătită, are cursuri de specializare făcute în centrele din Europa și din America. Suntem în momentul de față în punctul de a obține avizele de funcționare de la autoritățile naționale și sperăm să facem primii pacienți să beneficieze de această tehnologie, a mai spus managerul unității.

Medicii spun că laboratorul este o investiție foarte mare dar în timp, își va demonstra eficiența în momentul în care va lucra efectiv pentru că oferă un tratament minim invaziv, care implică costuri reduse.

Riscurile sunt aproape zero pentru că totul ține de modul în care se face plannig-ul și pregătirea bolnavului preiradiere. Aparatul este dotat cu inteligență artificială, are acces la baze de date foarte mari, și astfel încât, dacă planning-ul nu este realizat corect aparatul nu pornește. Dacă în timpul expunerii apar probleme se oprește automat. Are circuite de siguranță și este imposibil să greșești în privința asta. Sunt peste un milion de expuneri în toată lumea, experiență există, noi nu facem decât să beneficiem în cel mai plăcut mod de acest lucru, a conchis șef lucrări dr. Lucian Eva.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments