La Piatra Neamț a fost construit un spital modular în valoare de 2,7 de milioane de euro

0
62

La Piatra Neamț, inima Spitalului Clinic Județean de Urgență Neamț a ars în totalitate în incendiul din noiembrie 2020. Spitalul Modular ATI Piatra Neamț redă spitalului județean capacitatea de a trata pacienți în regim de terapie intensivă, în siguranță, fără improvizații. Spitalul Modular ATI Piatra Neamț asigură 17 paturi noi de terapie intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase și poate fi folosit pentru a trata pacienții în stare gravă, post-operator, cu traumă etc. Spitalul este construit la standardele europene și dispune de: Centrală de tratare a aerului (asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului), Platformă gaze medicale, Circuite diferite (pentru intrarea și ieșirea din zona ATI), Sistem control acces pe bază de cartelă și buton no touch, Sistem alertă în caz de incendiu, Sistem apel nurse call, Instalație decontaminare apă menajeră.

Dăruiește Viață construiește al doilea spital modular din România, acum la Piatra Neamț. Ideea a pornit de la faptul că în luna noiembrie Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț a ars iar autoritățile știind cât de greu se mișcă, am decis să ne implicăm. Am decis să construim o secție de ATI de la zero, este o unitate exterioară, construită la standarde europene, cu aer pe centrale, cu trei feluri de presiune, astfel încât să nu existe contaminare. Este o secție de Terapie Intensivă cu 17 paturi în care vor fi salvate vieți la propriu, în care personalul medical va lucra la standarde europene, a spus Carmen Uscatu.

Spitalul modular poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și va deservi SCJU Neamț ca secție exterioară ATI, secție de boli infecțioase etc. sau poate fi adaptat oricăror alte nevoi cu costuri mici.

Este un spital care funcționa, spre deosebire de  Spitalul de Lețcani, în care autoritățile au investit atât de mulți bani, este un spital în valoare de 2,7 de milioane de euro și care va porni inima Spitalului Județean de la Piatra Neamț. Dacă va lovi din nou pandemia, atunci întregul spital va putea fi dedicat pacienților COVID pentru că fiecare pat este dotat cu oxigen și tot ce este nevoie pentru a susține o respirație asistată la pacienții COVID. Este un rezervor de oxigen special pentru acest spital modular și de asemenea, există un post care a suplimentat puterea spitalului și generator pentru situațiile în care există pana de curent, a mai spus Carmen Uscatu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments