Zimbrul a fost reintrodus acum șase decenii în fauna țării de silvicultorii români, la peste două sute de ani de la dispariția sa din fauna României, iar în timp au fost create mai multe nuclee de zimbri în România.
„Colegul nostru, Daniel Tifoiu de la Ocolul Silvic Văratec din cadrul Direcției Silvice Neamț s-a intersectat pe teren cu o turmă de zimbri în libertate. Putem observa și un membru ”proaspăt” – un pui născut anul acesta, semn că proiectul de eliberare în natură a zimbrilor din Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt asigură cu succes perpetuarea acestei specii”.
Adevăraţi exploratori
Zi de zi, zimbrii sunt monitorizați de către specialiști pentru a vedea care este evoluția lor în libertate. Anul acesta, s-a născut primul pui de zimbru în libertate motiv pentru care animalele sunt atent observate.
„Monitorizarea vițeilor se realizează prin observații directe, daca apare ceva deosebit este contactat medicul veterinar. Monitorizarea animalelor în libertate se realizează cu ajutorul unor Colare GPS de la care se primește zilnic localizarea acestora la un interval de 2 ore. Un efectiv de zimbri cu pui este mai precaut la interacțiunea cu
omul, de regula intervine instinctul matern, femela mamă se interpune între om și vițel; când apare un pericol, exemplarele adulte se adună în jurul vițelului asigurându-i acestuia protecția și camuflarea necesară. Este recomandată păstrarea unei distante de minim 50 metri între om și zimbrii in libertate”, a detaliat Sebastian Cătănoiu, director la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.
Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a pus în libertate începând cu primăvara 2012 un număr de 30 indivizi.
„Animalele sunt aduse în zona de reintroducere de la Chitele, o zona sălbatică cu impact antropic redus și ținute pentru aclimatizare o perioadă de câteva săptămâni după care sunt puse în libertate”, a mai spus Sebastian Cătănoiu.
Nu de puține ori zimbrii au fost supriși foarte aproape de gospodăriile oamenilor din zonă. Ei consumă iarbă, mărăcini, puieți și arbuști și au un rol deosebit de important asupra vegetației.
„Zimbrii explorează mereu noi teritorii în căutarea resurselor de hrană. Zona de punere în libertate este una retrasă aflată la distanță de așezările umane, situată într-un masiv forestier compact, dar cum este firesc arealul zimbrilor în libertate a crescut treptat ajungând până la mai bine de 70.000 de ha. Până acum, animalele au fost cantonate eminamente în pădure sau în pășunile aflate în apropierea acesteia. Anul acesta există întra-devăr premiera că doi masculi s-au îndepărtat mult de masivul forestier în care au fost eliberați, migrând către un alt trup de pădure, trecând prin terenurile agricole”, au mai spus specialiștii.
Fiind animale de talie mare, având nevoie de multă hrană, sunt oportuniste, profitând de locațiile unde găsesc hrana cu ușurință.